Ana SayfaGüncelZehra Doğan’dan yeni resimler

Zehra Doğan’dan yeni resimler

HABER MERKEZİ – Diyarbakır E Tipi Cezaevi’nde 4.5 aydır tutuklu bulunan ressam-gazeteci Zehra Doğan, JINHA’nın KHK ile kapatılışının yıl dönümünde 8 yeni resim çizerek dışarıya ulaştırdı.

Çizdiği resimlerden dolayı tutuklu bulunan gazeteci-ressam Zehra Doğan, 4.5 aydır tutulduğu cezaevinde tüm engellemelere rağmen resim yapmaya devam ediyor.

Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutuklu bulunan Doğan, 29 Ekim 2016 tarihinde, tam bir yıl önce, yayımlanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) kapatılan dünyanın ilk kadın haber ajansı Jin Haber Ajansı’nın (JINHA) kapatılış yıl dönümünde çizdiği yeni resimleri cezaevi dışına ulaştırdı.

Artı Gerçek’ten Refik Tekin’in haberine göre Doğan’ın resim malzemeleri olmadan çizdiği sekiz resim tamamen kendi ürettiği doğal boyalardan oluşuyor. Sigara paketlerinin folyo kağıtlarını gazete kağıtlarının üzerine yapıştıran ve tükenmez kalem ile çizgilerini oluşturan Doğan, eserlerini ise zerdeçal ve kahve kullanarak renklendiriyor.

Doğan’ın yapıştırıcı için kullandığı ürün ise bal.

Daha önce “Fırçam olmadığı için ellerimi kullanıyorum” diyen Zehra Doğan, bu kez havalandırmaya düşen kuş tüylerinden yaptığı fırçayı kullanarak portrelerini oluşturmuş.

Ne olmuştu?

Mardin’in Nusaybin ilçesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde gözaltına alınıp, gizli tanık beyanlarına dayanarak “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” iddialarıyla tutuklanan Zehra Doğan, 9 Aralık 2016’da Mardin 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmasında tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilmişti.

2 Mart 2017 tarihinde görülen duruşmada Doğan’a, Nusaybin’de çizdiği resimleri sosyal medyada paylaştığı ve 10 yaşındaki Elif Akboğa’nın notlarını haberleştirdiği için 2 yıl 9 ay 22 gün hapis ceza verilmişti.

Gazeteci Zehra Doğan hakkında verilen ceza Antep İstinaf Mahkemesi’ne götürülmüştü.

Mahkeme ‘verilen cezanın bozulmasına yer olmadığı’ gerekçesiyle hapis cezasını onamıştı.

Doğan, 12 Haziran’da Diyarbakır’dan Mardin’e ailesini görmeye giderken hakkında kesinleşmiş cezası bulunduğu gerekçesiyle tekrar tutuklanarak Diyarbakır E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderilmişti.

Doğan’ın cezaevi yönetiminin engellemesi dolayısıyla 4.5 aydır tutuklu bulunduğu cezaevinde resim çizemediği haberleri basına yansımıştı.

Engellemeler karşısında Doğan’ın arkadaşlarıyla birlikte yemek malzemesi için kullandıkları meyve ve sebzelerin renklerini boyaya çevirerek resim yaptığı öğrenilmişti.

Doğan, bu durumu şöyle anlatmıştı:

Fırçam olmasa da ellerimi fırça olarak kullanıyorum. Tutsak edilmiş olabilirim ve burada bir fırçam da olmayabilir. Ama ben var oldukça ellerimi fırça gibi kullanmaya ve çizmeye devam edeceğim.


Türkiye’de tutuklu, Fransa’da adına kitap basıldı: ‘Zehra Doğan – Gözler Açık’