Ana SayfaGüncel16 yıl sonra konuştu: Sezer, ‘Anayasa kitapçığını fırlatma’ nedenini açıkladı

16 yıl sonra konuştu: Sezer, ‘Anayasa kitapçığını fırlatma’ nedenini açıkladı

HABER MERKEZİ-  10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Nejdet Sezer 16 yıl sonra, MGK toplantısında dönemin Başbakan’ı Bülent Ecevit’e “Anayasa kitapçığı fırlattığı” olayı anlattı. Sezer, Ecevit ile aralarındaki gerginliğin daha önce Fazilet Partisi’nin (FP) kapatılması davası nedeniyle başladığını açıkladı.

Türkiye, 19 Şubat 2001’deki Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, dönemin Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ile Başbakan Bülent Ecevit arasında yaşanan “Anayasa fırlatma” olayının ardından büyük bir ekonomik krize girmişti.

Krizle beraber 510 bin kişi daha işsiz kalırken, borsa yüzde 14.6 düşmüş, 7.6 milyar dolarlık döviz çıkışı olmuştu.

Aradan geçen 16 yılın ardından, Sezer, sanatçı Baykal Saran adına geçen hafta Ankara’da verilen “Tiyatro Ödülü” dolayısıyla katıldığı gecede “anayasa kitapçığını fırlatılmasının” nedenini anlattı.

Sezer, 16 yıl sonra Ecevit ile aralarındaki gerginliğin, Anayasa kitapçığı olayından değil, daha önce Fazilet Partisi’nin (FP) kapatılması davası nedeniyle başladığını açıkladı.

Sözcü gazetesinden Emin Özgönül’ün haberine göre Sezer, Anayasa kitapçığı olayının nedenini şöyle anlattı:

Ecevit 2 kez bana gelip, Fazilet’in kapatılmamasını, bunun için arkadaşlarım olan Anayasa Mahkemesi üyelerine telkinde bulunmamı istedi. Hukukun üstünlüğüne inanan ve yıllarca AYM’de görev yapan bir kişiye söylediği bu sözlere kırıldım ve reddettim. Bir süre sonra yeniden gelip, aynı istekte bulundu. Yine reddettim ve o görüşmede aramızdaki gerginlik arttı. Bu durum sürerken, 19 Şubat’taki Anayasa kitapçığı olayı yaşandı. Gerginliğin asıl nedeni, Ecevit’in FP konusundaki isteğiydi. MGK’da yaşananlar da, bu gerginlikten kaynaklandı.

Fazilet Partisi 2001’de kapatılmıştı

Refah Partisi’nin kapatılması ve Necmettin Erbakan’ın yasaklı hale gelmesi üzerine 17 Aralık 1997’de Milli Görüş çizgisinde Fazilet Partisi (FP) kurulmuştu.

RP’li vekiller FP’ye katılırken, FP ilk seçimde 105 milletvekiliyle TBMM’ye girmişti.

Merve Kavakçı’nın TBMM’de türbanla yemin etmek istemesi, ‘kriz’e neden olmuş ve yemin edememişti.

Kavakçı’nın izinsiz ABD vatandaşlığı ortaya çıkınca, milletvekilliği de düşmüş, vatandaşlıktan çıkarılmıştı.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı da “Laikliğe aykırı eylemlerin odağı ve kapatılan RP’nin devamı olduğu” gerekçesiyle FP için 11 Mayıs 1999’da kapatma davası açmıştı.

FP, 22 Haziran 2001’de Sezer’in Cumhurbaşkanı, Ecevit’in Başbakan olduğu dönemde, AYM tarafından kapatılmıştı.

Previous post
Vietnam'da Damrey Tayfunu: En az 27 kişi yaşamını yitirdi
Next post
Cezaevleri için ‘Askıda Kitap’ kampanyası: 'Bir kitap da sen paylaş'