Ana SayfaGüncel17 aydır tutuklu: Gazeteci Nedim Türfent’in duruşması bugün

17 aydır tutuklu: Gazeteci Nedim Türfent’in duruşması bugün

HABER MERKEZİ – Yüksekova’da sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle 17.5 ay önce tutuklanan gazeteci Nedim Türfent’in yargılandığı davanın üçüncü duruşması bugün görülecek.

Van’da 13 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı’nın (DİHA) muhabiri Nedim Türfent hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın üçüncü duruşması 1 Kasım Çarşamba günü (bugün) Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek.

Gazeteci Türfent, Hakkari Cumhuriyet Başsavcılığı’nca hazırlanan ve mahkemece kabul edilen iddianamede “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” iddiası ile suçlanıyor.

İlk iki duruşmada neler yaşanmıştı?

Nedim Türfent’in 14 Haziran’da görülen ilk duruşmasında tanık olarak dinlenenler, işkence altında ifadelerinin alındığını söylemişti.

Duruşmada savunma yapan Türfent ise gözaltı sırasında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını anlatmış ve tutukluluk süresine dikkat çekerek, “Tutukluluk halimin devamı için ‘kaçma şüphesi’ gerekçe gösteriliyor. Ben ölüm tehdidi aldığımda bile kaçmadım. Tutukluluk sürem kendi başına cezanın infazı oldu” diyerek, tahliye talep ederek beraatını istemişti.

Ancak mahkeme heyeti, Türfent’in tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Türfent’in 9 Ağustos’ta görülen ikinci duruşması ise 6 saat gecikmeli başlamıştı.

Bu yüzden mahkeme heyetiyle tartışan avukatların savunma yapmadan duruşma salonundan ayrılması ile duruşma yine ertelenmişti.

Ne olmuştu?

Gazeteci Nedim Türfent’in de içerisinde bulunduğu araç 12 Mayıs 2016 tarihinde Van girişinde durdurulmuştu. Türfent burada gözaltına alınmıştı.

Türfent, gözaltına alınmadan önce kimi sosyal medya hesaplarında ölüm ile tehdit edilmişti.

İlk etapta Türfent’ten haber alınamazken, kamuoyu baskısı sonucu gazetecinin Yüksekova’ya götürüldüğü açıklanmıştı.

Daha sonra Türfent, “örgüt üyesi olma” iddiasıyla 13 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

Türfent’in tutukluluk kararında yaptığı haberler ve gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilmişti.

Gazeteci Türfent, önce Hakkari Cezaevi’ne daha sonra Van M Tipi Cezaevi’ne ve oradan da Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Türfent, aylarca tek kişilik hücrede tutulmuştu.

Previous post
Osman Kavala tutuklandı
Next post
Yargı ile 'el ele'ydi, HDP itiraz etti, 'hükümet'in üstü kağıtla kapatıldı