Ana SayfaGüncel30 yıl önce İngiltere’den Bodrum’a yerleşen Piliphs, doğa tahribatına karşı pedal çeviriyor

30 yıl önce İngiltere’den Bodrum’a yerleşen Piliphs, doğa tahribatına karşı pedal çeviriyor

HABER MERKEZİ – 30 yıl önce İngiltere’den Bodrum’a yerleşen Simon Piliphs, Türkiye’deki doğa tahribatına karşı pedal çevirerek, toplumsal duyarlılık yaratmaya çalışıyor.

Daha önce de İngiltere ve ardından Fransa’da doğa tahribatına karşı toplumsal duyarlılık yaratmak amacıyla pedal çeviren Piliphs, otuz yıl önce eşi ile birlikte Türkiye’ye yerleşmiş.

Bodrum’da yaşayan 50 yaşındaki Piliphs, Türkiye’de şimdiye kadar Cizre’den, Van’a, Karadeniz’den Bodrum’a aynı gerekçeyle pedal çevirmiş.

MA’dan Ruken Demir’e konuşan Philips, seyahatleri sırasında Türkiye’de ciddi doğa tahribatına tanıklık ettiğini, bu yüzden Türkiye’de yaşamaya karar verdiğini belirtiyor.

“Doğa tahrip ediliyor, kaydedip şikayet ediyoruz, dikkate alınmıyor”

Dağ, ova ve nehirlerde dolaşırken ciddi zorluklar çektiğini anlatan Piliphs, Türkiye’de önemli doğa ve tarihi değerler olduğunu, ancak sahiplenilmediğini söylüyor.

Doğanın insana her şeyi verdiğine inanan Piliphs’e göre, Türkiye’de doğa hunharca tahrip ediliyor.

Bisiklet ile gezerken çok fazla olaya tanıklık ettiklerini ve kayıt altına aldıklarını aktaran Piliphs, yapmış oldukları şikayetlerin yetkili mercilerce dikkate alınmadığını da belirtiyor.

“Enerji politikaları doğrultusunda insanların yaşam alanları daraltılıyor”

Piliphs, bisiklet ile gittikleri her yerde halkı doğa tahribatı konusunda bilinçlendirdiklerini ve normalde bunu devletin yapması gerektiğini ifade ederek, enerji yatırımlarının hatalı yapıldığını söylüyor.

Enerji politikaları doğrultusunda insanların yaşam alanlarının daraltıldığını söyleyen Piliphs’e göre, yapılan yanlışlara “dur” denilmesi gerekiyor.

Yerleşim yerlerinin yanı sıra tarihi yerler, dağlık alanlar hatta patikaların da tahrip edildiğine tanıklık ettiğini belirten Piliphs, pedal çevirmeye devam edeceğini söyleyerek şöyle diyor:

Anlatabildiğim kadar anlatacağım. Susmayacağım. Susmanın da konuşmanın da ceza olduğunu söylüyorlar. Doğa katledilmesin, ceza versinler.