Ana SayfaBilim ve TeknolojiAntarktika’da buzullar ‘aşağıdan’ da eriyor

Antarktika’da buzullar ‘aşağıdan’ da eriyor

HABER MERKEZİ – NASA, Antarktika’da buzulların levhaların altındaki manto yükselmesi dolayısıyla ‘aşağıdan’ da eridiğini açıkladı.

Colorado Denver Üniversitesi’nden araştırmacılar yaklaşık 30 yıl önce, Antarktika’daki Marie Byrd olarak bilinen buzul levhasının altında bir manto yükselmesi olabileceğini, yani yoğunluk farkı nedeniyle sıcak ve akıcı olan magmanın yer kabuğuna doğru çıkıyor olabileceğini ortaya koymuştu.

Araştırmacılar bu hipotez sayesinde, buzun üzerinde görülen bazı normal dışı şekillerin ve levhadaki volkanik hareketliliğin açıklanabileceğini düşünmüştü.


NASA’nın yayınladığı karşılaştırmalı fotoğraf serisiyle ‘iklim değişikliği’


Manto yükselmesi ile Antarktika’da buzullar ‘aşağıdan’ da eriyor

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi de (NASA), Artaktika’daki buzulların altında sıcaklığın neden normal olmayan bir şekilde arttığını araştırdı.

Independent’ın haberine göre NASA’daki bilim insanları, ‘üzerinde büyük miktarda buz olduğu için altında bir sıcaklık kaynağı olabileceğine inanılması zor olan buzulların’, nehirler, dağlar ve bütün şekillerin kopyalandığı bir modelini oluşturdu.

Bu deney ile buzulların erimesine ve kırılmasına yol açan bir manto yükselmesi olduğunu doğrulayan araştırmacılar, buzulların sadece küresel ısınma dolayısıyla üstten değil, ‘aşağıdan’ da eridiğini ortaya koydu.

Bilim insanlarına göre bu manto yükselmesi, 50 milyon ila 110 milyon yıl önce, buz levhasının oluşumundan çok önce gerçekleşmişti.


Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İHD'den Yüksel raporu: Bir yılda 232 polis müdahalesi, 692 işkence ve kötü muamele
Sonraki Haber
İki ülkeden 'koordineli harekat': Türkiye ile İran Kandil’e ortak operasyonda anlaştı mı?