Ana SayfaManşetAntropolog Sibel Özbudun: Erdoğan’ın sözlerinin bir adım sonrası kısırlaştırmaya varır

Antropolog Sibel Özbudun: Erdoğan’ın sözlerinin bir adım sonrası kısırlaştırmaya varır

HABER MERKEZİ – Erdoğan’ın “Nikahlanın, evlenin, çoğalın. Teröristlerin 15 çocuğu var” sözlerini eleştiren antropolog Sibel Özbudun, “Irkçılıktır, faşizmdir, cinsiyetçiliktir. Bunun bir adım sonrası kısırlaştırmaya varır” dedi.

Toplumsal cinsiyet çalışmalarıyla da tanınan antropolog Sibel Özbudun, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tepki toplayan “Nikahlanın, evlenin, çoğalın. Türkiye’deki terör örgütü üyelerinin en az 15 çocukları var” sözlerini değerlendirdi.

MA’dan Deniz Nazlım’a konuşan Özbudun, bu sözlerin faşizm ve cinsiyet politikalarıyla bağlantılı olduğunu belirterek şunları söyledi:

Faşizm mağdur olanın üzerindeki iktidarın mutlaklaştırılması ise bu iktidarın bir yönü cinsel iktidardır. Ve faşistler ya da faşizm, cinselliği farklı bir şekilde kodlar. Bireyler arasındaki doğal olan bir ilişki olan değil bir tahakküm ilişkisi olarak bakar. Kaldı ki özel alanın özelliğini kabul etmez. Cinselliği devletin müdahale edeceği bir alan olarak kodlar. Faşizm erildir ve kendini eril olarak kurgular. Erkekliğin haklarını mutlaklaştırır. Bunu hem bedensel bir politika hem de siyasal olarak gerçekleştirir. Hem de iki alandaki iktidar bir birini güçlendirdiğini düşünür. Bugün de yaşadığımız budur.

‘Dünyada kısırlaştırma örnekleri var’

Bu sözleri ‘ırkçılık, faşizm ve cinsiyetçilik’ olarak nitelendiren Özbudun, “Bunun bir adım sonrası kısırlaştırmaya varır” dedi.

Dünyada bu şekildeki ‘kısırlaştırma programlarına’ rastlandığını da belirten Özbudun, şöyle devam etti:

Nitekim daha önce ABD’de, Kuzey Amerika’da Amerikan yerlileri üzerine, Avusturalya’da Aborjinler üzerine gerek İngiltere’de Hintliler üzerine kısırlaştırma uyguladı. Bunun bir adım ötesi, nüfusu ıslah etmek adına, denetlemek adına, mazlumların çoğalmaması adına kısırlaştırma programı uygulanmasıdır. Bu bir yüz karasıdır. Yapılan açıklamalar konuşmaya değer bile değildir.

‘Siyasal İslamın bedenler üzerinde bir takıntısı var’

“Siyasal İslamın kadın bedeni üzerinde daha doğrusu bedenler üzerinde bir takıntısı var” diyen Özbudun, sözlerini şu ifadelerle tamamladı:

Küçük yaştaki kız çocuklarının evlendirilmesinden babaların kızlarına yönelik cinsel saldırısının meşrulaştırmasına kadar giden freni patlamış bir süreç yaşıyoruz. Beden meselesini hastalıklı bir şekilde öne çıkardıkları için bu işin bireysel değil sosyal bir tedaviye ihtiyacı var.


Erdoğan’dan ‘Evlenip çoğalın’ çağrısı: Hassasiyeti bırakın, terör örgütü üyelerinin en az 15 çocuğu var

Previous post
Türkiye’nin ardından Suudi Arabistan’ın da Rusya’dan S-400 satın alacağı duyuruldu
Next post
Koalisyon Sözcüsü yanıtladı: Türkiye Afrin'e müdahale ederse ABD ne yapacak?