Ana SayfaEkoloji‘Bergama’da yaşam hakkı tanınmıyor’: Madenlerde siyanür kullanımı ve artan kanser vakaları

‘Bergama’da yaşam hakkı tanınmıyor’: Madenlerde siyanür kullanımı ve artan kanser vakaları

HABER MERKEZİ – Bergama’da cevher çıkarma işlemi sonlandırılan Koza Altın Madeni, farklı madenlerden getirilen cevherin siyanürle işlenmesini sürdürüyor. Köylerin boşalmaya devam ettiği bölgede kanser vakalarına bağlı ölümlerde artış olduğu belirtilirken, çevreciler bölgede sağlık taramasının yapılması gerektiğine işaret ediyor.

İzmir’in Bergama ilçesinde Ovacık, Kozak ve Gökçeağıl köylerinde bulunan Koza Holding’e ait Koza Altın Madeni, faaliyetlerini tüm hızıyla sürdürüyor.

Kayyum atanmasının ardından “Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) Olumlu Raporu” da İzmir 3. İdare Mahkemesi tarafından iptal edilen madenin kapatılması beklenirken, üçüncü atık baraj gölü için yapılan ÇED başvurusu Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylandı.

Kayyum yönetiminde olmasına ve cevheri sona ermesine rağmen Bergama’daki Koza Altın Madeni’nde dördüncü atık depolama tesisi için yapılan başvuru ise değerlendirme aşamasında.

Öte yandan siyanürlü ayrıştırma yöntemi ile altın ayrıştırması yapılan Koza Altın Madeni’nde cevher çıkarma çalışmaları son buldu, ancak alan bu sefer de cevher ayrıştırma merkezi olarak kullanılıyor.

Atık tepeleri ve genişleyen siyanür havuzu

Kozak ve Gökçeağıl’da bulunan madenlerden çıkarılan cevherin taşındığı Bergama’daki Koza Altın Madeni’ndeki siyanür havuzu da genişletildi.

Her gün binlerce ton cevherin işlenmeye devam ettiği maden bölgesinde devasa bir çukurun yanı sıra devasa atık tepeleri oluşurken; iş makineleri, siyanür bölgesinden aldıkları atıkları peşi sıra orman olmaktan çıkarılan bölgeye taşıyor.

‘Bergama’da yaşam hakkı tanınmadı’

Bergama köylülerinden Oktay Konyar, çevrede bulunan köylerin birçoğunun boşalma tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Bergama halkına Bergama’da yaşam hakkı tanınmadığını söyleyen Konyar, siyanürlü atıkların söylendiği gibi depolandığı yerlerde kalmadığını, tüm Bergama’yı etkilediğini söyledi.

“Sağlık taraması yapılmalı”

Köylüler özellikle bölgede 35-40 yaşlarındaki genç kadınların göğüs kanserinden yaşamlarını yitirmeye başladığını aktarırken, Bergama Çevre Platformu Sözcüsü Erol Engel ise yaşananları MA’ya değerlendirdi.

Engel, bölgede bu güne kadar bir sağlık taraması yapılmadığını söyledi.

Bergama halkı ile birlikte Bergama’da yetiştirilen ürünlerin gönderildiği kentlerin de aynı kanserojen maddenin tehdidi altında olduğunu belirten Engel, bölgede acil bir sağlık taraması yapılması ve her türlü maden faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiğini ifade etti.

Previous post
PYD masaya davet edilirken Erdoğan’dan operasyon açıklaması: 'Rusya ile anlaşmamız Afrin'i kapsayacak'
Next post
Kendisini cinsel istismara maruz bırakan öğretmeni 10 yıl sonra 87 yıl hapse mahkum ettirdi