Ana SayfaDünya‘Brezilya’daki şiddet ırk ve cinsiyet kökenli, kaynağı ise patriyarka’

‘Brezilya’daki şiddet ırk ve cinsiyet kökenli, kaynağı ise patriyarka’

HABER MERKEZİ – Brezilya’da kadın cinayeti sayısı her geçen yıl artarken, öldürülen siyah kadın oranı da beyazlara oranla sürekli artıyor. Bu veriler ışığında doktora tezini yazan Jaquetto Pereira, “Brezilya’daki şiddetin, ırk ve cinsiyet kökenli olduğunu ve bunların da faşist bakış açısı ve patriyarkadan kaynaklandığını” söylüyor.

Brezilya’da 2003’te, siyah kadınların öldürülme oranı beyaz kadınlara göre yüzde 23 daha fazlaydı; 2013’te ise bu oran yüzde 67’ye kadar çıktı.

2015’te yayımlanan ‘Şiddet Haritası’, beyaz kadınların öldürülme oranının düşerken siyah kadınların arttığını ortaya koydu.

2016’da yayımlanan kadın cinayetleri raporuna göre, Brezilya’da geçen sene her iki saatte bir kadın öldürülerek, toplam kadın cinayeti sayısı 4 bin 657’yı buldu.

“Brezilya’daki şiddetin kaynağı faşizm ve patriyarka”

Kaliforniya’daki Berkeley Üniversitesi’nde araştırma görevlisi olan ve “Sorunlar ve Dramlar: Cinsiyet ve Renk” isimli doktora teziyle Brezilya’daki cinayetlerin ‘sebebi’ni sorgulayan Bruna Cristina Jaquetto Pereira’ya göre, “Yetkililer eşitlik zeminli bir siyaset oluşturmaya ya da cinayetler ile ırk ve cinsiyet arasındaki bağı araştırmaya gerek dahi duymuyor”.

Siyah kadınlar ile röportajlar yaparak doktora tezini kitaplaştıran Pereira, “Brezilya’daki şiddetin, ırk ve cinsiyet kökenli olduğunu ve bunların da faşist bakış açısı ve patriyarkadan kaynaklandığını” söylüyor.

Bununla birlikte Pereira, ırk, cinsiyet ve sınıflara dair temel eşitsizlikleri gösteren ve bunların cinayetlerle ilişkisini ortaya koyan veriler olmasına rağmen, “toplumun da bu problemlerin varlığını reddettiğini” ifade ediyor.

“Brezilya’da siyasetin rengi, sosyal sınıfı var”

Sao Paulo’daki Kadın Haklarını Geliştirme ve Savunma Birliği başkan yardımcısı Paula Sant’Anna Machado de Souza da, “kişinin cildinin rengine bağlı olarak adalet mekanizmasına erişimini belirleyen çeşitli dinamikleri” şöyle özetliyor:

Siyah kadınların adalete erişiminin önünde beyaz kadınlara göre daha çok engel var. Maria da Penga Yasası’nın yaratılışından bu yana tartışılan tüm siyasetin rengi, sosyal sınıfı var.

Machado de Souza’ya göre diğer bir önemli nokta da polis şiddeti ve daha çok fakir mahallelerde yaşayan siyah toplumun maruz bırakıldığı diğer fiziksel ve mental sömürüler.

Brezilya Halk Güvenliği Forumu’ndan David Marques ise “Ülkede halk güvenliği politikalarında geriye dönüş olduğunu” ifade ederek, “Bu alanda tarihsel olarak kabul görmüş stratejiler artık çalışmıyor” diyor.


Karınca Dış Haberler
Previous post
Ağaç kesimini durdurmak isteyen yaşam savunucusu bıçaklandı
Next post
Demirtaş'a hakaret eden AKP'li vekile manevi tazminat