Ana SayfaGüncelÇED ‘olumlu’ dedi: 3. havalimanının inşaatı için 107 bin ağaç daha kesilecek

ÇED ‘olumlu’ dedi: 3. havalimanının inşaatı için 107 bin ağaç daha kesilecek

HABER MERKEZİ – İstanbul’da yapımı süren 3. havalimanına malzeme üretmek amacıyla kurulması planlanan maden ocağını büyütme talebi kabul edildi. Bu karar kapsamında 107 bin ağaç daha kesilecek.

İstanbul’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Cengiz-Mapa-Limak- Kolin-Kalyon ortaklığı ile kurulan İGA Havalimanı A.Ş.’nin 3. havalimanına malzeme üretmek amacıyla kurulması planlanan maden ocağını 3 katına çıkarma talebi kabul edildi.

Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) tarafından olumlu kararın verilmesi üzerine, talep kapsamında toplam 99.26 hektarlık ruhsatlı alanın tamamında malzeme üretimi yapılması planlanıyor.

Cumhuriyet’ten Hazal Ocak’ın haberine göre proje alanında bulunan toplam 107.822 ağaç kesilecek, 1 adet olarak planlanan ve henüz kurulmayan tesis sayısı da 4 adede çıkarılacak.

Ayrıca alanda açık işletme yapılacak ve patlatma yöntemi kullanılacak.

‘ÇED gerekli değildir’ kararı alınmıştı

Ağaçların kesilmesine ilişkin verilen kararın dosyasında şu ifadeler yer alıyor: “Proje kapsamında üretime başlanmadan önce alandaki ağaçlar orman izni görüşleri doğrultusunda Fenertepe ve Kemerburgaz Orman İşletme Şefliği tarafından kestirilerek alınacaktır. Kesilecek ağaç sayısının 5 (beş) katı kadar ağaç dikileceğinin taahhüt ederiz.”

Ocağın havalimanı inşaatının tamamlanmasının ardından faaliyetine son verileceği belirtildi.

İGA Havalimanı AŞ, 3. havalimanı projesine malzeme üretmek için bakanlığa Işıklar köyündeki ormanlık alanda 24 hektarlık arazi için ‘ÇED gerekli değildir’ kararı almıştı.