Ana SayfaGüncelCHP’li vekil Meclis’te konuştu: Tahir Elçi dosyasını kim karartıyorsa fail odur

CHP’li vekil Meclis’te konuştu: Tahir Elçi dosyasını kim karartıyorsa fail odur

HABER MERKEZİ – CHP Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, Tahir Elçi’nin ikinci ölüm yıldönümünde Meclis’te yaptığı konuşmada, Elçi cinayetinin faili meçhul bırakılmaya çalışıldığını vurguladı. Hakverdi, “Fail ülkede barışı ve birliği bozmak isteyen kandan ve çatışmadan beslenenlerdir. Fail, silah satıp para kazananlardır. Dosyayı kim karartıyorsa fail odur” diye konuştu.

28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, ölümünün ikinci yılında Meclis’te de yapılan konuşmalarla anıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Filiz Kerestecioğlu’nun ardından Meclis kürsüsüne gelen Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Ali Haydar Hakverdi, “Tahir Elçi katledileli tam iki yıl oldu. Barış, adalet ve hakikat mücadelesinde bedel ödeyenleri Tahir Elçi şahsında saygıyla buradan selamlamak istiyorum” diyerek sözlerine başladı.

Elçi cinayeti soruşturmasında herhangi bir ilerlemenin olmadığını hatırlatan Hakverdi, “İki yıl oldu ama cinayetin aydınlatılmasında maalesef bir arpa boyu yol alınamadı. İlk anda deliller toplanmadı, vurulduktan iki gün sonra olay yeri incelemesi yapıldı. İki gün sonra bile sağlıklı bir inceleme yapılmadı, Elçi’yi vuran mermi çekirdeği bulunamadı” dedi.

Elçi’nin vurulma anına ilişkin görüntülerdeki on üç saniyelik kesintiye de değinen CHP’li vekil sözlerini şöyle sürdürdü:

Olay yerinde Mardin Kebap adlı bir iş yerinde birçok kamera vardı, kameraların tamamı çalışmasına rağmen sadece olay yerini gösteren kamera çalışmıyordu. Bu durum öncesi veya sonrası bir organizasyonu aslında açıkça işaret etmekte.

‘Dosyayı kim karartıyorsa fail odur’

Soruşturma dosyasında bir şüphelinin dahi olmadığını belirten Ali Haydar Hakverdi, Elçi cinayetinin faili meçhul olmadığını vurgulayarak şöyle konuştu:

Faili meçhul dosyadaki mağdur avukatı Tahir Elçi’nin de dosyası faili meçhul olarak raflara kaldırılmak isteniyor. Aslında, Tahir Elçi’nin faili meçhul değildir. Fail bir iradenin ete kemiğe bürünmesidir. Fail bulunmasa da ardındaki irade ayan beyan açıktır.

Faili bulmak için Tahir Elçi’yi tanımak yeterlidir aslında. Tahir Elçi, İnsan Hakları Derneği Üyesi, İnsan Hakları Vakfı Kurucusu, Diyarbakır Baro Başkanı, yargısız infaz ve faili meçhul dosyalarında mağdurların cesur avukatıydı. Hak ve adalet mücadelesinin yanında çok daha önemli bir özelliği daha vardı Tahir Elçi’nin, yıllardır süren çatışma ortamında barışı ve kardeşliği savunuyordu, ölümlerin durmasını, çatışmaların bitmesini, halkların kardeş olarak bir arada yaşamasını savunuyordu; vurdular. Bizce fail meçhul değildir. Fail ülkede barışı ve birliği bozmak isteyen kandan ve çatışmadan beslenenlerdir. Fail, silah satıp para kazananlardır. Dosyayı kim karartıyorsa fail odur. Fail, patlayan bombalardan, çatışmalardan oy devşirenlerdir. Tetiği çeken kişi, ete bürünmüş bir caniden başka biri değildir.


Ne oldu?

Tahir Elçi, 15 Ekim 2015 tarihinde CNN Türk’te Ahmet Hakan’ın sunduğu “Tarafsız Bölge” programında “PKK terör örgütü değildir” dedikten sonra kanala 700 bin lira para cezası kesildi, 20 Kasım günü de Elçi Diyarbakır’da gözaltına alınarak İstanbul’a getirildi.

Elçi, savcılığın tutuklanması talebiyle mahkemeye sevk etmesine karşın Bakırköy 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Tahir Elçi hakkında, “terör örgütü propagandası” suçundan 7.5 yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı, yurtdışına çıkış yasağı da konuldu.

Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde 28 Kasım 2015 tarihinde yaptığı basın açıklaması sonrası silahla vurularak öldürüldü.

Elçi’nin öldürülmesinin ardından geçen iki yıl sürede cinayetini aydınlatacak hiçbir ilerleme kaydedilmedi.

Bu süreçte üç savcı değişirken, Elçi’ye isabet eden merminin çekirdeği bulunamadı.

Elçi’nin vurulma anına ilişkin polis kamerası görüntülerinde 13 saniyelik kesinti de saptandı.

Ne bir fail ne de bir şüpheli olarak ifadesi alınan kimsenin olmadığı soruşturmada, Elçi’nin vurulduğu sokakta bulunan işyerinin içeriyi gösteren üç kamerası çalışırken, sokağı gösteren ve cinayeti aydınlatabileceği düşünülen kameranın görüntüleri ise ‘yok’.


Tahir Elçi cinayetine ilişkin 17 soru

Elçi cinayetinin üzerinden iki yıl geçti: Sokağı gören kameranın görüntüleri ‘yok’, polis görüntüleri ‘kesik’


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
MGK toplantısı sona erdi: 'İdlib'deki misyon Afrin'de de yerine getirilmeli'
Sonraki Haber
1915'ten BUGÜNE | Şair Rupen Sevag'ın kızı Shamiram'ın soykırımla başlayan hikayesi