Ana SayfaGüncelÇocuğu dipçik ile ağır yaralamıştı: AYM polisin cezasını az buldu, ‘yaşam hakkı ihlali’ dedi

Çocuğu dipçik ile ağır yaralamıştı: AYM polisin cezasını az buldu, ‘yaşam hakkı ihlali’ dedi

HABER MERKEZİ – AYM, 14 yaşındaki Seyfullah Turan’ı başına uzun namlulu silahın dipçiğiyle vurarak ağır yaralayan özel harekat polisi Bahadır Turan’ın eyleminin, “işkence ve kötü muamele” olmadığına, ‘yaşam hakkı ihlali’ olduğuna hükmetti. AYM, alt mahkeme tarafından verilen ve ertelenen 6 aylık cezayı da az bularak yeniden yargılama kararı verdi. Kararı yeterli bulmayan Turan ailesi ise polisin cezalandırılmasını istedi.

Hakkari’de 23 Nisan 2009 tarihinde Demokratik Toplum Partisi’nin (DTP) kapatılması protesto edilmiş, polis ise eyleme müdahale etmişti.

Özel harekat polisi Bahadır Turan, polis müdahalesinin ardından alandan ayrılan 14 yaşındaki Seyfulah Turan’ı ‘yakalamış’, elindeki uzun namlulu silahın dipçiği ile defalarca vurarak çocuğun ağır yaralanmasına sebep vermişti.

Kafatasında kırık ve çatlaklar oluşan Seyfullah Turan, yerden kalkamazken, şüpheli polis Bahadır Turan ise çocuğu yerde bırakarak alandan kaçmıştı.

Seyfullah Turan 4 gün yoğun bakımda tedavi gördükten sonra taburcu olmuş, Bahadır Turan’a “kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan değil, “kasten yaralama” suçundan dava açılmıştı.

Hakkâri’den Isparta’ya taşınan dava sonucunda mahkeme, 2011’de “taksirle yaralama” suçundan 6 ay 7 gün hapis cezası vermiş, üstüne iyi hal indirimi de uygulayan mahkeme, sanık polisin cezasını ertelemişti.

AYM: Yaşam hakkı ihlali

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Seyfullah Turan’ın avukatları, kararın Yargıtay tarafından onanması üzerine 2014’te Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu.

3 yıl sonra başvuruyu karara bağlayan AYM alt mahkemenin verdiği kararı bozdu.

AYM, özel harekat polisi Bahadır Turan’ın eyleminin, “işkence ve kötü muamele” olmadığına, çocuğun “yaşam hakkının” ihlal edildiğine hükmetti.

Mahkeme, polise verilen 6 ay 7 günlük hapis cezasını da az buldu ve yeniden yargılama kararı verdi.

‘AYM’nin kararı yeterli değil’

Kararı MA’ya değerlendiren baba Mehmet Turan ise davanın takipçisi olacaklarını belirterek, şunları söyledi:

O polis benim oğlumu öldürmek istedi, hatta görüntülerde ‘öldü’ diye bırakıp gittiği görülüyor. Polisin arkadaşı gelip oğlumu kontrol ettikten sonra gidip kendisini tebrik ediyor. AYM’nin kararını yeterli bulmuyorum. O polisin cezalandırmasını istiyorum ve sonuna kadar da davanın takipçisi olacağım.

Baba Turan, oğlunun sağlığının da gün geçtikçe kötüye gittiğini belirtti.

Seyfullah Turan

Olaydan sonra konuşma ve baş ağrısı çektiğini belirten Seyfullah Turan da “Olaydan sonra sağlık durumum her geçen gün daha da kötüye gidiyor. Kendimi çok zayıf hissediyorum. Geceleri yatamıyorum. O polis bana işkence yapmak için değil, öldürmek için vurdu” dedi.