Ana SayfaDünyaDış basın: ‘Utanç verici’ davada Rıza Sarraf’ın itiraflarını ne TRT ne AA gördü

Dış basın: ‘Utanç verici’ davada Rıza Sarraf’ın itiraflarını ne TRT ne AA gördü

HABER MERKEZİ – ABD’nin İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delmekle suçlanan eski Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla’nın yargılandığı davada suçunu kabul eden ve tanık olan Rıza Sarraf ilk kez jüri karşısına çıktı. FT gazetesi, davanın “Erdoğan hükümeti için utanç verici bir gelişme” olduğu değerlendirmesinde bulunurken, NYT ise devlet televizyonu TRT ve resmi haber ajansı Anadolu Ajansı’nda Sarraf’ın itiraflarına yer verilmediğine dikkat çekti.

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İran’a yönelik yaptırımlarını yasa dışı yollarla delme, rüşvet ve para aklama suçlamasıyla ABD’nin New York kentinde Salı günü başlayan davada, Rıza Sarraf dün savcılığın tanığı olarak ilk kez jüri karşısına çıktı.

Sarraf, Hakan Atilla’nın Halkbank’ta yaptırım kurallarıyla ilgili en bilgili kişi olduğunu ve eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 45-50 milyon euro ve 7 milyon dolar rüşvet verdiğini söylemesinin yanında, dönemin Avrupa Birliği (AB) Bakanı Egemen Bağış’ın kendisine Aktifbank’ta hesap açılması için bankanın CEO’suyla görüşme ayarlamaya yardım ettiğini de öne sürdü.

Haftalardır Türkiye’nin gündemdeki konulardan biri olan Sarraf’ın jürili duruşmadaki bu iddiaları, davanın görüldüğü ABD ve yurtdışı basınında da geniş yankı buldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın soruşturmayı eleştirip Amerikalı yetkilileri davayı kapatmaya ikna etmeye çalıştığını yazan Britanya merkezli Financial Times gazetesi, New York’ta görülen davanın ABD-Türkiye ilişkilerini daha da kötü bir hale getirebileceğine dikkat çekti.

Gazete, Sarraf’ın Çağlayan’a rüşvet verdiğini itiraf etmesinin Erdoğan hükümeti için utanç verici bir gelişme olduğu değerlendirmesinde bulundu.

ABD basınında ne denildi?

Aralarında New York Times (NYT) ve Washington Post’un (WP) bulunduğu ABD’nin önde gelen gazeteleri Rıza Sarraf’ın ilk kez tanık olarak jüri karşısına çıktığı ve itiraflarda bulunduğu davaya detaylarıyla yer verdi.

Gazetelerin en çok dikkat çektiği itiraflar arasında Çağlayan’a verildiği öne sürülen yüklü miktarda rüşvet oldu.

NYT ve WP gazeteleri, Sarraf’ın duruşmada sakin bir görüntü çizdiğine dikkat çekerken, yine ABD merkezli başka bir basın kuruluşu olan NBC, internet sayfasındaki ilgili haberi “Sarraf’ın tanık olduğu dava ABD-Türkiye ilişkilerini geriyor” başlığıyla aktardı.

Üç basın kuruluşunun haberlerinden öne çıkan detaylar ise şöyle;

New York Times: Sarraf’ın ifadelerini ne TRT ne de AA gördü

NYT, makalenin yayınlanış saatine kadar devlet televizyonu TRT ve resmi haber ajansı Anadolu Ajansı’nda Sarraf’ın itiraflarına yer verilmediğine dikkat çekti.

Gazete, buna rağmen Twitter’ın hareketli olduğunu belirtti. Türkiye’den binlerce Twitter kullanıcısının, BBC Türkçe gibi yayın kuruluşları ve bağımsız haber sitelerinin canlı yayınlarını takip ettiğini ve Zafer Çağlayan’ın dünya çapında Twitter’da en çok konuşulan isimlerden olduğunu ifade etti.

Washington Post: Sarraf, tutuklu değişimi anlaşması yapmaya çalıştı

WP ise Sarraf’ın ABD hapishanesinden çıkabilmek için avukatları aracılığıyla ABD ve Türkiye arasında tutuklu değişimi anlaşması yapmaya çalıştığını belirtti.

Gazete, Sarraf’ın için bu girişimlerde bulunan eski New York Belediye Başkanı Rudy Giuliani ve eski Adalet Bakanı Michael Mukasey’in başarısız olduğunu yazdı.

NBC: Sarraf’ın tanık olduğu dava ABD-Türkiye ilişkilerini geriyor

Sarraf’ın duruşmasına yer ayıran başka bir basın kuruluşu da NBC oldu.

NBC, “Sarraf’ın tanık olduğu dava ABD-Türkiye ilişkilerini geriyor” başlığıyla verdiği haberinde, Sarraf’ın hafta boyunca tanık kürsüsünde olmasının beklendiği anımsattı.

Gazete, şu ifadedelere yer verdi:

Sarraf’ın hafta boyunca tanık kürsüsünde olması bekleniyor. İfadesinde anlatacaklarının Washington’dan Ankara’ya doğru bir sorun dalgası oluşturma potansiyeli var, ancak ilk itiraflar henüz çok karşılık bulmadı.


Bu haber, BBC Türkçe’den derlenmiştir.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
PYD: Rusya ısrarcı, Soçi'deki kongreye katılacağız
Sonraki Haber
Ekim ayında dış ticaret açığı 7.3 milyar dolar