Ana SayfaKadın“Ekoloji kadınsız olmaz”: Diyarbakırlı kadınlar görünürlük için pedallıyor

“Ekoloji kadınsız olmaz”: Diyarbakırlı kadınlar görünürlük için pedallıyor

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Kadın Bisiklet Grubu üyeleri, kadınların trafikte bisikletleri ile görünür olmalarını sağlamak ve aynı zamanda trafik sorununa ekoloji dostu, sağlıklı bir çözüm getirmek için pedal çeviriyor.

Eylül ayında Eğitim – Sen Diyarbakır Şubesi bünyesinde kurulan ve 50’ye yakın üyesi olan Diyarbakır Kadın Bisiklet Gurubu, trafikte kadınların bisikletleriyle görünür olmaları için mücadele veriyor.

Kadınlar hem trafik sorununa ekoloji dostu bir çözüm getirirken, hem de bisiklet sürdükleri zaman kazandıkları görünürlük ile kendilerini özgür hissediyor.

“Ekoloji kadınsız olmaz”

Gruptaki öğretmenlerden Zeynep Aykat, “ekolojinin kadından bağımsız olamayacağını ve ekolojinin ana unsurunun kadın olacağını bisikletleriyle gösterdiklerini” ifade ederek şöyle diyor:

Bu grup bisiklet sevdası olan her kadına açıktır. Kadının doğal yaşamla bütünleşmiş olduğunu, ekolojinin büyük bir parçası olduğunu bisikletlerimizle dile getirmeye çalışıyoruz. Her hafta Cuma günleri trafiğe çıkıyoruz. Trafikte var olduğumuzu gösteriyoruz. Bazı periyotlarda doğa turları düzenliyoruz. Yeryüzü sofrası kuruyoruz. Bununla birlikte bisiklet turları düzenliyoruz.

Gurubun içerisinde ihraç ve sürgün edilen öğretmenlerin de olduğunu söyleyen Aykat, “bisiklet kullanarak kadının trafikte yaşamış olduğu ötekileştirmeyi kırmaya çalıştıklarını” dile getiriyor.

Kentin sınırlı noktalarında bisiklet yolu olduğuna değinen Aykat, “Oysa bisiklet dediğimiz kavram tıpkı araba gibi şehri çepeçevre sarmalı. Yoksa bu sadece bir hobi olmaktan öteye gidemez. İlerleyen zamanlarda bisiklet yollarının çoğalması için eylemsellik belirleyeceğiz” diyor.

“Bisiklet ile kendimi özgür hissediyorum”

Düzenli olarak 5 yıldır bisiklet kullandığını söyleyen İngilizce öğretmeni Medine Mete ise, bisiklet kullanmaya 2 arkadaşıyla başladığını, ilk kullandıklarında insanların garipsediğini belirterek şöyle diyor:

İlk kullandığımızda kadınların bisiklet kullanması garip gelmişti. Bu nedenle tacize maruz bırakıldık. Ancak biz devam ettik. Bu tepkiler bizi yıldırmadı. Bisiklet sürdüğüm zaman kendimi gerçekten özgür hissediyorum. Ayrıca yaptığımız meslek ve günlük hayatımızda üzerimizdeki stresle başa çıkma aracıdır bisiklet.