Ana SayfaEkonomiEkonomide 4 yıl önce ne hedeflenmişti, 2017’de ne gerçekleşti?

Ekonomide 4 yıl önce ne hedeflenmişti, 2017’de ne gerçekleşti?

HABER MERKEZİ – 2017’nin son ayına girilirken enflasyon çift hanelerde seyrediyor, kurda artış yaşanıyor, işsizlik ise tek haneye düşürülemiyor. Türkiye’nin 2013 yılındaki 10’uncu ‘5 Yıllık Kalkınma Planı’ndaki hedeflere bakıldığında ise ortaya daha da dikkat çekici bir tablo ortaya çıkıyor. Son günlerde 3,90 civarından işlem gören dolar kuru, 2018 yılı hedeflerinde 1,97 olarak gözükürken; Ekim ayında yüzde 11,9’a çıkan işsizlik ise 2018 yılı hedefinde yüzde 7,2 olarak öngörülüyor.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre enflasyon Ekim ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,9 oldu. Bu oran, 2008’den beri en yüksek seviye olarak kayda geçti.

Ayrıca veriler işsizliğin Ağustos ayında 10,6 seviyesinde gerçekleştirdiğini, dolar, euro ve sterlin kurlarının da sırasıyla şu an için 3.92, 4.6 ve 5,2 civarında seyrettiğini gösteriyor.

Türkiye ekonomisinin içinde bulunduğu bu durum, 2013 yılında hükümetin Meclis’e sunduğu 10’uncu ‘5 Yıllık Kalkınma Planı’na bakıldığında daha çarpıcı hale geliyor.

2013 yılındaki 2018 hedefleri

10. Plan’da işsizlik 2018 yılı için yüzde 7,2 olarak gözükürken, milli gelir hedeflerinin temel aldığı varsayım 2018 yılında dolar kurunun beş yılda sadece 10 kuruş dolayındaki bir artışla 1.97 TL olacağı yönündeydi.

Kalkınma Planı’nda 2018 yılındaki işsizlik için ise hedef yüzde 7,2.

Orta Vadeli Program ne vaat ediyor?

Eylül ayının 27’sinde Türkiye’nin 2018 – 2020 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Program (OVP) ile beraber büyüme, işsizlik oranları ve kişi başına milli gelirde de hedefler belli olmuş oldu.

Yeni programı, Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Maliye Bakanı Naci Ağbal ve Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan açıkladı.

Ancak açıklanan 2020 hedefleri de geçerli ve tutarlı durmuyor.

OVP ile öngörülen enflasyon oranlarının dönem boyunca azalacağı ve 2020’de Merkez Bankası’nın son on beş yıldır bir türlü ulaşılamayan yüzde 5’lik hedefe ulaşacağı öngörülüyor.

Ancak JCR Eurasia Rating Başkanı Ökmen, OHAL’in Türkiye ekonomisine olumsuz yansımasına dikkat çekerek, bunun ‘yabancı yatırımcıların ülkeden çıkışlarına sebep olduğunu’ vurguluyor. Piyasanın durumuna değinen Ökmen, seri iflas risklerinin büyüdüğünü de belirtiyor.

Dolardaki küresel değerlenme, enflasyonda devam eden yükseliş, Hazine’nin artan borç çevirme oranlarının TL varlıklarda yarattığı baskı, Amerika Birleşik Devleti (ABD) ve Avrupa ülkeleriyle gerilen ilişkiler, devam eden jeopolitik endişeler TL varlıklardaki değer kayıplarına neden oluyor.

Kalkınma planı nedir?

Hükümetlerin TBMM’ye sunduğu 5 yıllık kalkınma planı, ekonomik ve sosyal büyümeyi, kalkınmayı ve gelişmeyi yönlendirecek temel belge niteliğindedir.

Ülkenin ‘kıt’ kaynaklarının en verimli biçimde nasıl dağıtılacağını, nasıl kullanılacağını belirleyen bu belge, kamu kesimi için zorunlu, özel kesim için ise yol göstericidir.

Kalkınma planı ile beraber uzun vadeli hedefler belirlenir ve bu hedeflere ulaşmak için de her yıl yıllık programlar hazırlanır.


Gazete Karınca

 




Önceki Haber
AKP'de 3 il başkanı istifa etti
Sonraki Haber
Koğuş arkadaşı anlatıyor: Zehra Doğan'ın içeride de 'tutuklanan' resimleri