Ana SayfaEkonomiEkonomide ‘büyümeden ziyade enflasyon şampiyonluğuna gidiş var’

Ekonomide ‘büyümeden ziyade enflasyon şampiyonluğuna gidiş var’

HABER MERKEZİ – İktisatçı Uğur Gürses, hükümet yetkililerinin ekonomiye ilişkin açıklamalarına dikkat çektiği yazısında, öne çıkartılan ekonomik büyüme verilerinin ardında dillendirilmeyen enflasyona dikkat çekti. Ekonomi Bakanı Zeybekci’nin sözlerine ithafta bulunarak başladığı yazısında, büyümede geçici, enflasyonda kalıcı şampiyonluğa doğru ilerlendiğini belirten Gürses, yetkililerin “felaket tellallığının” yurttaşların aklına getirdiği bir soruyu da şu sözlerle özetledi: “Ekonomimiz bu çökertme girişimlerine kapı açacak kadar zayıf mıdır?”

Geçtiğimiz günlerde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci partisinin bir ilçe toplantısında, Türkiye’nin son dönemde yaşadıklarını “Haçlı seferlerine” benzetmiş, Türkiye’nin saldırı altında olduğunu belirttikten sonra şu iddiada bulunmuştu: “11 Aralık günü kulağınız televizyonlarda olsun. Türkiye’nin büyüme rakamları açıklanacak. Dünya birincisi olacak, buradan söylüyorum sizin huzurunuzda.”

Ancak Zeybekci, “Türkiye ile ilgili felaket tellallığı yapanların mahcubiyetlerinin bir bir ortaya çıktığını, çıkmaya da devam edeceği” ifadelerini sözlerine eklemeyi unutmamıştı.

Hürriyet yazarlarından iktisatçı Uğur Gürses de “Büyümede arızi, enflasyonda kalıcı şampiyonluk” başlığıyla kaleme aldığı yazısında, Zeybekci’nin ve hükümet yetkililerinin ekonomiye dair açıklamalarını irdeledi, yurttaşlara olası etkilerine dikkat çekti ve büyümeden ziyade enflasyonda şampiyonluğa doğru ilerlendiğini savundu.

Akıllara gelen soru: ‘Ekonomimiz bu çökertme girişimlerine kapı açacak kadar zayıf mıdır?’

Yazısında “Sokaktaki ekonomik birimlere durmadan komplo kuramı anlatmak, giderek o işaret edilen ‘felaket tellallığına’ giriyor” diyen Gürses, yapılan bu türde açıklamaların belirsizlik aşıladığına dikkat çekti ve yurttaşların aklına gelebilecek soruları şöyle aktardı:

Madem çökertmeye çalışıyorlar, birincisi ekonomimiz bu çökertme girişimlerine kapı açacak kadar zayıf mıdır? İkincisi de madem saldırı yaptıklarını görüyorsunuz neden önlem almıyorsunuz? Yok aldıysanız ekonomi önlem aldığınız halde çökme eşiğine gelecek kadar kötü müdür?

Gürses’in yazısında değindiği bir başka konu ise Zeybekci’nin “Kulağınız televizyonlarda olsun” sözleriyle dikkat çektiği 11 Aralık Günü açıklanacak büyüme verileri oldu.

“Türkiye’de enflasyon, şampiyonluk sıralamasında büyümenin çok üstünde”

15 Temmuz darbe girişiminin ardından ekonominin yüzde 0.8 küçüldüğünü belirten Gürses, bu durumun, 11 Aralık’ta açıklanacak verilere yükseltici etki yaptığını anımsattı ve “Geçen yıl 5 büyüyecekken yaklaşık yüzde 1 küçülen ekonominin bu yılki telafisinden bir şampiyonluk çıkmaz” değerlendirmesinde bulundu.

Gürses, tahminlerine göre asıl şampiyonluğun enflasyonda gerçekleşeceğini yazdı.

İçinde bulunduğumuz Kasım ayı enflasyonunun yüzde 12.5 oran olabileceğini ifade eden Gürses, sıralamada büyümeden çok enflasyonda şampiyonluğa yakın olunduğunu şu sözlerle belirtti:

Dünyanın en büyük ekonomilerini içine alan G20’de; Türkiye’nin enflasyondaki sırası şampiyonlukta ekonomik büyüme sıralamasının çok üzerinde duruyor.




Önceki Haber
Sarraf'ın itirafçı olduğu dava: 'ABD bütün bilgileri kullansa Türkiye'de hükümet düşer'
Sonraki Haber
Türkiye bir seçim yapacak: ABD Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye'ye İran mesajı