Ana SayfaGüncelGazeteci Nedim Türfent’e yine tahliye yok

Gazeteci Nedim Türfent’e yine tahliye yok

HABER MERKEZİ – Yüksekova’da sokağa çıkma yasakları döneminde yaptığı haberler nedeniyle 18 ay önce tutuklanan gazeteci Nedim Türfent’in yargılandığı davanın dördüncü duruşmasından yine tahliye çıkmadı. Davanın bir sonraki duruşması 15 Aralık’ta görülecek.

Van’da 30 Mayıs 2016 tarihinde tutuklanan Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) muhabiri Nedim Türfent hakkında 22.5 yıla kadar hapis istemiyle açılan davanın dördüncü duruşması Hakkari 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Avukat Barış Oflas ve tutuklu gazeteci Türfent Van’dan SEGBİS’le duruşma salonuna bağlandı. Türfent’in diğer avukatı Harika Karataş ise duruşma salonunda hazır bulundu.

Ayrıca Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Diyarbakır Temsilcisi Mahmut Oral, Özgür Gazeteciler İnisiyatifi (OGİ) Sözcüsü Hakkı Boltan, ailesi ve meslektaşları da duruşmayı izledi.

Türfent: Gazetecilik suç değildir

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada iki tanık ifadesi okundu.

İfadelere cevap olarak söz alan gazeteci Türfent, beyanların yalan olduğunu belirterek, şunları söyledi:

Yüksekova’da sokağa çıkma yasağı başladığı sırada Yüksekova’yı habersiz bırakmak istediler. Tek tip haber çıksın istediler. Twitter’da JİTEM isimli hesaptan defalarca tehdit edildim. Bu sıradan bir tehdit değildi. Kamuoyu baskı olmasaydı ben şu an burada olmayabilirdim.

Beni gözaltına alan polisler seni en az 20 yıl içeride tutacak dosya hazırladık, kolay kolay çıkamazsın dediler. Ben de bu ülkede adalet vardır dedim. Dosyadaki tanıkların ifadeleri zorla imzalattırıldı. Dinlenen tanıkların hepsi bunu belirttiler. Tanıkların polis ifadeleri noktası, virgülüne kadar aynı. Zorla alınan tanık ifadeleri tutmayınca önce yeni tanık ifadelerine, sonra gizli tanık ifadesine başvurdular. Kimse gazeteciyi terörist olarak niteleyemez. Gazetecilik suç değildir. Yaptığımız suçsa bir genelge yayınlansın ve gazetecilik yapmak suçtur denilsin.

‘Kaçma şüphesi var’ deniyor. Ben Yüksekova’daydım, hem İran’a hem Irak’a sınır. Kaçabilirdim ama ben kalmayı seçtim. Bana tehdit olarak cenaze fotoğrafları gönderildi. Bu tehditlere rağmen kaçmamışken şimdi neden kaçayım? Tahliyemi talep ediyorum.

Türfent’in avukatı Karataş ise Savcı’nın polis fezlekesinin dışına çıkmadığını belirterek, “Keşke savcı mütalaasını ilk duruşmada verseymiş, çünkü emniyetteki ifadeler dışında hiçbir şeyi dikkate almamış” dedi.

Avukat Karataş, “Tanık ifadelerinin işkence altında alındığı beyanı bana ya da müvekkilime ait değildir. Bu sizin huzurunuzda ifade veren tanıkların beyanıdır” hatırlatmasında bulundu.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin 5. maddesinin uzun tutukluluk nedeniyle ihlal edildiğini vurgulayan Türfent’in avukatı, “Uzun tutukluluklar infaza dönüşmüştür” dedi.

Tahliye yok, sonraki duruşma 15 Aralık’ta

Daha sonra açıklanan ara kararda ise Türfent’in “tutukluluk halinin devamına” karar verildi.

Davanın bir sonraki duruşması 15 Aralık’ta görülecek.

İlk üç duruşmada neler yaşanmıştı?

Nedim Türfent’in 14 Haziran’da görülen ilk duruşmasında tanık olarak dinlenenler, işkence altında ifadelerinin alındığını söylemişti.

Duruşmada savunma yapan Türfent ise gözaltı sırasında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığını anlatmış ve tutukluluk süresine dikkat çekerek, “Tutukluluk halimin devamı için ‘kaçma şüphesi’ gerekçe gösteriliyor. Ben ölüm tehdidi aldığımda bile kaçmadım. Tutukluluk sürem kendi başına cezanın infazı oldu” diyerek, tahliye talep ederek beraatını istemişti.

Ancak mahkeme heyeti, Türfent’in tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

Türfent’in 9 Ağustos’ta görülen ikinci duruşması ise 6 saat gecikmeli başlamıştı. Bu yüzden mahkeme heyetiyle tartışan avukatların savunma yapmadan duruşma salonundan ayrılması ile duruşma yine ertelenmişti.

1 Kasım’da görülen üçüncü duruşmada ise savunma yapan Türfent, “Tanık ifadeleri tutmayınca gizli tanığa başvuruldu. ‘Türk’ün gücünü göreceksin’ haberinin intikamı alınıyor” demişti. Mahkeme, Türfent’in tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı 17 Kasım’a ertelemişti.

Ne olmuştu?

Gazeteci Nedim Türfent’in de içerisinde bulunduğu araç 12 Mayıs 2016 tarihinde Van girişinde durdurulmuştu. Türfent burada gözaltına alınmıştı.

Türfent, gözaltına alınmadan önce kimi sosyal medya hesaplarında ölüm ile tehdit edilmişti.

İlk etapta Türfent’ten haber alınamazken, kamuoyu baskısı sonucu gazetecinin Yüksekova’ya götürüldüğü açıklanmıştı.

Daha sonra Türfent, “örgüt üyesi olma” iddiasıyla 13 Mayıs’ta tutuklanmıştı.

Türfent’in tutukluluk kararında yaptığı haberler ve gizli tanık ifadeleri gerekçe gösterilmişti.

Gazeteci Türfent, önce Hakkari Cezaevi’ne daha sonra Van M Tipi Cezaevi’ne ve oradan da Van T Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edilmişti.

Türfent, aylarca tek kişilik hücrede tutulmuştu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Şırnak ve Hakkari'de konuşan Yıldırım: Kalkınacağız, Avrupa çıldırsın
Sonraki Haber
Mülkiye'nin 40 yıllık 'İnsan Hakları Merkezi' kapatıldı