Ana SayfaGüncelGazetecilerden eleştiri: BBC’nin haberi ‘temiz’ mi?

Gazetecilerden eleştiri: BBC’nin haberi ‘temiz’ mi?

HABER MERKEZİ – BBC’nin Rakka’daki ‘tahliyelere’ dair yaptığı habere gazeteciler kimi eleştiriler getiriyor. Ümit Kıvanç, BBC muhabirlerinin söz konusu haberi ‘sansasyonel’ kıldığı değerlendirmesi yapıyor. Fehim Işık da benzer görüşte. Özgürlükçü Demokrasi ise “Rakka’da ‘kirli sır’ yok, kirli haber var!” başlığına yer veriyor. Başından beri Rakka operasyonunu takip eden gazeteci Nazım Daştan ise IŞİD’le mücadelede hayatını kaybeden savaşçıların, gazetecilerin haber yapabilmesi için yaşamını yitirdiğini hatırlatıyor.

BBC’nin “Rakka’nın kirli sırları” diye servis ettiği görüntülerle ‘gizli anlaşma’ iddiaları gündeme getirilirken, bölgedeki yerel askeri yetkililer ‘gizli anlaşma’ diye servis edilen görüntülerin sivilleri kurtarmak için yürütülen operasyona ait olduğunu belirtiyor.

Yetkililer, Arap aşiretlerin önerisi üzerine binlerce sivile karşılık bazı yaralı IŞİD’lilerin ‘tahliye edildiği’ bilgisini paylaşıyor. ABD ise 3 bin 500 kadar sivilin tahliye edildiğini belirterek bunların 300 kadarının ‘potansiyel IŞİD’li’ olarak tespit edildiğini aktarıyor.

Olay gündemdeki yerini korurken BBC’nin haberinin kurgusu, dili, takdimi ve muhabirlerin tutumu konuyla ilgili tartışmanın odağında yer alıyor.

Haber ‘sansasyonel’ mi?

Britanya merkezli yayın kuruluşu BBC’nin haberi Quentin Sommerville ve Riam Dalati imzalı.

Kimi gazeteciler ve yayın organları, BBC muhabirlerinin söz konusu haberi ‘sansasyonel’ kıldığı değerlendirmesi yapıyor.

Gazeteci Ümit Kıvanç, “BBC’nin haberinde gazetecilerin haberi daha cafcaflı ve sansasyonel kılmak için gerçeği eğip bükmelerinin izleri belirgin şekilde görülüyor” diyor ve ekliyor:

Sunuşun çarpıcılığını azaltmasın diye kaynakların fazla sorgulanmadığı, anlattıklarının kurcalanmadığı belli. Haberdeki yaklaşım, muhtemelen yazan iki muhabirden birinin olumsuz hisleriyle beslenmiş. Zaten anlaşmayı “kirli” diye niteleyerek baştan tavır konuyor. Söz konusu anlaşmayı gerekli ve meşru kılan insanî ve askerî sebepler, “kirli anlaşma” deyişinin altını boşaltabilir kaygısıyla doğru dürüst gözetilmemiş.

Gazeteci Fehim Işık da BBC’nin ilgili haberi ‘sansasyonel bir şekilde servis ettiğine’ dikkat çekiyor.

Işık, Kürtlerin ve Demokratik Suriye Güçleri’nin IŞİD’e karşı mücadelesini küçümseyip önemsizleştirmek isteyen birbirinden farklı düşünen çokça kesimin “BBC’nin haberine sarıldığını” söylüyor.

Türkiye’de yayın yapan Özgürlükçü Demokrasi gazetesi ise “Rakka’da ‘kirli sır’ yok, kirli haber var!” başlığıyla BBC’nin haberini eleştiriyor.

Rakka operasyonunu ilk günden beri takip eden gazeteci Nazım Daştan da haberi yapan muhabirleri şu sözlerle eleştiriyor:

Muhabirlerden birinin YPG karşıtı tutumu

Kurdistan Solidarity Campaign, haberin yazarlarından Riam Dalati’nin “Türkiye devleti ve ‘Suriye muhalifi’ propagandacılığıyla bilindiğini” söylüyor.

Ümit Kıvanç da Tweet’lerine bakıldığında Dalati’nin “çoğu durumda YPG’ye karşı taraf olduğu, PYD-YPG ve Suriye Kürtlerine yaklaşımının olgu peşindeki gazeteci tavrından ibaret olmadığının görüldüğünü” belirtiyor.

Gazeteci Kıvanç, BBC’ye haberi yapanlardan Riam Dalati’ye göre, Rakka anlaşmasına “kirlilik” atfedilmesine yol açan koşulların başında, “görüşmelerin sıkı gizlilik içerisinde sürdürülmesinin” geldiğine dikkat çekiyor.

Ancak Kıvanç böyle bir ‘gizliliğin’ olmadığını hatırlatıyor.

Kurdistan Solidarity Campaign de BBC’nin ‘kirli sırlar’ diyerek haberleştirdiği hikayenin, Britanya’nın önde gelen gazetelerinden Guardian ve Telegraph’ta bir ay önce yayınlandığını belirtiyor.

Gazeteci Fehim Işık ise Demokratik Suriye Güçleri Sözcüsü Cihan Şex Ehmed’in Rakka’da operasyonun sonlarına doğru 12 Ekim’deki “Alanları çok daraldı. Bir yandan da 4-5 bin sivilin yaşamı söz konusu. Bu yüzden daha ağır hareket etmek zorundayız. Öncelikle sivilleri kurtarıp, son operasyonumuzu yapabiliriz” sözlerini hatırlatıyor.

Işık, hatırlattığı Ehmed’in açıklaması için şunları söylüyor: “Bilmeyenler için tercüme edeyim. Bu açıklamada Ehmed, açıkça ‘5 bin insanın yaşamını riske edemeyiz’ diyor. Yani IŞİD ile bir pazarlık sürecine girildiğini, belirtiyor”.

“Bu çok ilginç mi? Bu, IŞİD ile anlaşmak mı?” sorusunu soran gazeteci Işık, bunun ‘gizli’ ya da ‘kirli’ bir anlaşma değil ‘pazarlık’ olduğunu vurguluyor.

Ne olmuştu?

Britanya merkezli yayın kuruluşu BBC geçtiğimiz günlerde “Rakka’nın kirli sırları” başlıklı bir haber ile kentteki IŞİD’lilerin tahliye edildiğini, bunun ‘gizli bir anlaşma’ ile yapıldığını ileri sürmüştü.

Söz konusu haberde “250 IŞİD’li ve ailelerinin, ABD-İngiltere öncülüğündeki koalisyon ile Demokratik Suriye Güçleri’nin ortak operasyonuyla Rakka’dan güvenli bir şekilde tahliye edildiği” denilmişti.

“Amaç, çatışmalara son vermek, IŞİD’e karşı çıkan daha fazla Arap ve Kürdün hayatını kaybetmesini önlemekti. Ama aynı zamanda, yüzlerce IŞİD militanının da şehirden kaçması sağlandı” denilen haberde, şu ifadeler yer almıştı:

Militanların Suriye geneline ve hatta Suriye sınırları dışına kaçmasını sağlayan Rakka’nın bu “kirli ve gizli sırrı” dış dünyaya yönelik tehdidi de ortaya çıkarıyor. Bu gizli sırrın dünyaya sızmaması için uğraşılsa da BBC’nin ulaştığı kaynaklar bu anlaşmayı doğruluyor. Habere kaynak olan isimlerin bir kısmı tahliye konvoyundaydı, bir kısmı konvoya tanıklık etti, bir kısmı da anlaşma müzakerelerine dahil olan isimlerdi.

Ancak bölgedeki yerel askeri yetkililer BBC’nin söz konusu haberinde servis ettiği görüntülerin, sivilleri kurtarmak için yürütülen operasyonlardan birine ait olduğunu bildirmişti.

Yetkililer, IŞİD’in yaklaşık 200 yaralı üyesinin bölgede kalması üzerine Rakkalı Arap aşiretlerin de araya girmesiyle söz konusu IŞİD’lilerin aileleriyle Elbu Kemal ilçesine geçişine izin verildiğini aktarmıştı.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun sözcüsü Albay Ryan Dillon da konuyla ilgili açıklamasında, bazı IŞİD şüphelileri ve ailelerinin ‘tahliyesine’ izin verildiğini söylemişti.

3 bin 500 kadar sivilin tahliye edildiğini belirten Dillon, bunların 300 kadarının ‘potansiyel IŞİD’li’ olarak tespit edildiğini aktarmıştı.


Fehim Işık’ın “Suriye Demokratik Güçleri, IŞİD ile neden uzlaştı?” başlıklı yazısına BURADAN, Ümit Kıvanç’ın “Rakka’da ne oldu?” yazısına ise ŞURADAN bakabilirsiniz. Kurdistan Solidarity Campaign’deki “IŞİD’in Rakka’dan ayrılmasının ardındaki hakikat” yazısına da BU LİNKTEN ulaşabilirsiniz. BBC’nin tartışma konusu olan haberine de BU BAĞLANTIDAN bakabilirsiniz.

Previous post
İranlı Kürt sporcu olimpiyat madalyasını depremzedeler için açık arttırmaya çıkardı
Next post
Berkin Elvan davası: TRT'nin uzman bilirkişisi yokmuş, duruşma 13 Aralık'a ertelendi