Ana SayfaGüncelGörüşme sonrası tahliyeler gelmişti: Erdoğan’dan Schröder ziyaretine ilişkin açıklama

Görüşme sonrası tahliyeler gelmişti: Erdoğan’dan Schröder ziyaretine ilişkin açıklama

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya eski başbakanı Schröder’in, Türkiye’de tutuklanan hak savunucularından Steudtner’in serbest bırakılması için kendisiyle görüştüğü ve ‘arabuluculuk’ yaptığı yönündeki haberleri yalanladı. Erdoğan, “Eski dostumla yaptığım bir görüşme hakkında yalan yanlış şeyler ileri sürülmesi çok çirkindir” dedi.

Büyükada davasında yargılanan Alman bilişim uzmanı Peter Steudtner dahil sekiz insan hakları aktivistinin tahliye edilmesinin ardından Der Spiegel dergisinde çıkan habere bir yalanlama da AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan geldi.

Daha önce Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Erdoğan’ın eski Almanya Başbakanı Gerhard Schröder’in ‘Büyükada tutuklusu’ Alman vatandaşı Steudtner’in serbest bırakılması için ‘arabuluculuk’ yaptığı yönündeki haberi yalanlamıştı.

Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan da konuya dair açıklamalarda bulundu.

Schröder’in şansölye olduğu dönemden beri ‘gayet iyi görüştüğü’ ve ‘dayanışma içinde olduğu’ bir dostu olduğunu belirten Erdoğan, şunları söyledi:

Görüştüğümüzde, iddianın aksine o tür bir meseleyi görüşmedik. Biz Türkiye-Almanya ilişkilerini, iki ülke arasındaki ilişkilerin nasıl daha uyumlu bir sürece gireceğini, bunun için ne şekilde mesafe alınabileceğini görüştük. Ama birkaç köşe yazarının, tutup o görüşmeyi, yargıyla alakalı bir süreci etkilemeye yönelik bir teşebbüs gibi sunması hiç yakışık almamıştır. Bunlar herhalde gaipten haber alıyorlar. Eski dostumla yaptığım bir görüşme hakkında yalan yanlış şeyler ileri sürülmesi çok çirkindir.

Türkiye bir hukuk devletidir. Yargı, davalarla ilgili, itirazlar dahil her hususu kendisi değerlendirir ve hukukun gereğini yapar. Kaldı ki bahsettiğiniz davada yargı kararının beraat değil, tahliye yönünde olduğunu gördük. Davanın nasıl sonuçlanacağını bilemeyiz. Ama bir görüşme hakkında birilerinin yalan yanlış şeyler söylemesi, aslı astarı olmayan şeyler yazılması, kabul edilebilir bir şey değildir.

Spiegel ne diyordu?

Der Spiegel’in Erdoğan ve Bozdağ tarafından yalanlanan haberinde, az sayıda kişinin haberdar olduğu arabuluculuk girişiminin Almanya’da 24 Eylül’de yapılan seçimlerden bir hafta sonra gerçekleştiği belirtilmişti.

Dergi, Almanya’nın eski başbakanlarından Gerhard Schröder’in, hak savunucularından Steudtner’in serbest bırakılması için Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüştüğünü bildirmişti.

Haberde, Schröder’in Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel’in ricası üzerine Türkiye’ye giderek Erdoğan ile buluştuğu, Gabriel’in Schröder’le bağlantıyı Başbakan Angela Merkel’in bilgisi dahilinde kurduğu ve Merkel’in bizzat Schröder ile de konuyu görüştüğü belirtilmişti.

Görüşmenin ardından Steudtner dahil 8 hak savunucusu tahliye edilmişti.

Previous post
ABD'de bir saldırı daha: 3 kişi yaşamını yitirdi
Next post
Diyarbakır'da şüpheli kadın ölümü