Ana SayfaDünyaHakkında ‘tutuklama’ kararı vardı: Katalan lider Puigdemont için Belçika’da yasal süreç başladı

Hakkında ‘tutuklama’ kararı vardı: Katalan lider Puigdemont için Belçika’da yasal süreç başladı

HABER MERKEZİ – İspanya’nın hakkında tutuklama kararı çıkarttığı Katalan lider Carles Puigdemont, Belçika polisine teslim oldu. Puigdemont hakkında kararın yarın verileceği belirtiliyor.

İspanya başsavcılığı, Madrid yönetimi tarafından Katalonya Özerk Yönetimi Başkanlığı görevinden alındıktan sonra ülkeye dönmeyen Carles Puigdemont ve diğer dört Katalan lider için Avrupa çapında tutuklama emri çıkartmıştı.

Tutuklama emri çıkartıldığı sırada Belçika’da olan Puigdemont bugün Belçika polisine teslim oldu.

Puigdemont hakkında kararın yarın verileceği belirtiliyor.

Belçika Federal Savcılığından yapılan yazılı açıklamada ise “Dün İspanyol yetkililer, Carles Casamajo Puigdemont, Maria Aleu Serret, Antoni Oliveres Comin, Lluis Gordi Puig ve Clara Obiols hakkında çıkardıkları Avrupa çapındaki tutuklama emrini Belçika Federal Savcılığına iletti” ifadeleri kullanılmıştı.

Ne olmuştu?

İspanya ile Katalonya arasında 1 Ekim’den beri anayasal bir kriz söz konusu.

Katalonya Özerk Bölgesi, parlamentonun gittiği oylama sonrası 27 Ekim’de bağımsızlığını ilan etmişti.

Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilanından saatler sonra İspanya, Anayasa’nın 155. maddesini yürürlüğe sokarak Katalonya parlamentosunu feshetmiş, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ve hükümetini görevden aldığını duyurmuştu.

Katalonya başkan yardımcısı Oriol Junqueras, Puigdemont’un hâlâ özerk bölgenin başkanı olduğunu ve Madrid’in ‘darbesini’ kabul etmediklerini söylemişti.

İspanya merkezi hükümeti ise bağımsızlık ilan eden Katalonya’nın özerkliğini elinden almasının ardından kamu kuruluşlarının idaresine de el koymak için hazırlıklara başlamıştı.

Son olarak İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalonya Bölgesel Parlamentosu’nun 27 Ekim’de yaptığı bağımsızlık ilanını iptal ettiğini açıklamıştı.

İspanya Yüksek Mahkemesi Sözcüsü ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin Katalan üst düzey yetkililerini 2-3 Kasım’da ifade vermeye çağırdığını duyurmuştu.

Halen Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Carles Puigdemont, İspanya’ya dönmesi durumunda adil yargılanma garantisinin olmadığını söylemişti.

Puigdemont’un avukatı da Katalan liderin mahkemeye gelmesi için “ortamın uygun olmadığını” belirtmişti.

Previous post
Kerkük’te bombalı saldırılar: 5 kişi yaşamını yitirdi, 10 yaralı
Next post
TEOG gitti, ‘Mahalli Yerleştirme’ geldi: 'Asıl hedef öğrencileri en yakın İmam Hatip’e yerleştirmek'