Ana SayfaGüncelHDP’den yeni sınav sistemi eleştirisi: Fırsatta eşitsizlik, ‘niteliksiz’ eğitim

HDP’den yeni sınav sistemi eleştirisi: Fırsatta eşitsizlik, ‘niteliksiz’ eğitim

HABER MERKEZİ – TEOG’un yerine getirileceği açıklanan ve öğrencilerin adresine en yakın okula yerleştirilmesini öngören Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi’ne bir eleştiri de HDP’den geldi. Yapılan yazılı açıklamada, “okulların nitelikli-niteliksiz diye ikiye ayrıldığının ifade edildiği” belirtilirken, yeni sistemin “fırsat eşitsizliği” yarattığı söylendi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yanlış bulduğunu” ifade etmesinin ardından kaldırılan Temel Eğitim’den Orta Öğretim’e Geçiş (TEOG) sınavının yerine getirilen “Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi”ne ilişkin açıklama yaptı.

HDP’nin eğitimden sorumlu MYK üyesi Gülsen Ülker’in kaleme aldığı “Fırsatta eşitsizlik, ‘niteliksiz’ eğitim” başlıklı açıklamada, okullar arasında yapılan “nitelikli” ve “niteliksiz” ayrımı ile sınav sisteminin kaldırılması amacıyla yapılan değişikliğin yine bir sınav içermesi eleştirilirken, yeni sistemin “fırsat eşitsizliği” yarattığı belirtildi.

Ayrıca açıklamda, “Bu sistemin, dershanelerin kapatılıp temel liselerin açılmasından sonra eğitim alanındaki en büyük özelleştirme hamlesi olarak görülmesi gerektiği” ifade edildi.

“Bakanlık, “nitelikli” diye etiketlediği okulları, ayrıcalıklı çevrelere tahsis etmeyi hedefliyor” ifadelerinin kullanıldığı açıklamada, “Ortaöğretimde yer alan öğrencilerin yüzde 90’ı için ise devlet okulları, meslek liseleri ve imam hatipler reva görülüyor” dendi.

Açıklamada, merkezi sınavla öğrenci alacak veya kendi sınavını yapacak liselerin listesinin Mayıs ayında, sınavdan bir ay önce ilan edileceği de anımsatıldı ve “’Stressiz sistem’ diyerek yola çıkanlar, çocuklarımızı, anne ve babaları yeni bir belirsizliğe itiyor” ifadeleri kullanıldı.

Yeni sistem ile beraber “’Nitelikli’ okullar için puanı yetmeyen, ama bir alt başarı düzeyinde kalan öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun özel okullara yönlendirilmesinin amaç olduğunun” savunulduğu açıklamada,”Düzenlemeyle hedeflenen, her alanda olduğu gibi eğitim alanında da orantılı bir ayrıcalığı üst gelir grupları lehine devreye sokmaktır” dendi.

Belirsizlikler

Sistem ile alakalı cevabı belirsiz olan yeni sorular eklendiği belirtilerek, bunlar şöyle sıralandı:

  • Sınavını kendisi yapacak ortaöğretim kurumlarının sınavına kaç öğrenci katılabilecek? Bu sınavlar için başka kentlere gidemeyecek yoksul çocuklar hangi suçun cezasına mahkum ediliyor?
  • 60 soru için temel alınan dersler hangileri olacak? Bu derslerin ağırlıkları nasıl hesaplanacak? Bu kadar soru yeterli ölçmeyi yapabilecek mi? 60 soruyla sınav, birinci olan binlerce öğrenci demek; peki, seçme nasıl olacak?
  • Merkezi sınavda 6, 7 ve 8inci sınıf müfredatının esas alınacağı söyleniyor; peki bu yıl yapılan müfredat değişikliği sınav sorularına ne şekilde yansıyacak?
  • Sınava gireceklerle, adrese yakın okula kaydedilecek öğrencilerin duyurusunun aynı anda yapılması öngörülüyor; peki sınavda yeterli puanı alamayan öğrencilerin yerleştirilmesi nasıl olacak?
  • Ortaya belirsiz ve adaletsiz bir sistem daha atılıyor ve “bir de böyle deneyelim” diyerek çocuklarımızın geleceği ile oynanmaya devam ediliyor. Biliyoruz ki, bu sistem de hayata geçmeden değişecektir.
  • Üstelik yeni düzenlemeyle eğitim emekçileri üzerinde de daha fazla baskı kurulacaktır. Daha fazla öğrenciyi sınava sokmaya; başarılı ve başarısız öğrenciyi ayıklamaya çalışmak öğretmenlerle velileri karşı karşıya getirecektir.

Son olarak, yazıda şu ifadeler kullanıldı:

Eğitim sisteminde köklü bir reform ihtiyacı devam ediyor. Çocuklarımızın ve gençlerimizin yararını, onların özgür birey olmalarını öncelemek yerine, sorgulamadan itaat etmeyi öğreten her türlü sistem değişikliği, çocuklarımızın geleceğinin gasp edilmesini sürdürecektir.


TEOG gitti, ‘Mahalli Yerleştirme’ geldi: ‘Asıl hedef öğrencileri en yakın İmam Hatip’e yerleştirmek’


 

Previous post
Ekim ayı iş cinayetleri: En az 182 işçi yaşamını yitirdi
Next post
SONAR'dan seçim anketi: Hangi parti kaç oy alıyor, hangisi baraj altında?