Ana SayfaGüncelHDP’li Leyla Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi komisyonda kabul edildi

HDP’li Leyla Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi komisyonda kabul edildi

HABER MERKEZİ – Meclis Karma Komisyonu HDP’li Leyla Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesine karar verdi. CHP’li üyelerin katılmadığı, AKP ve MHP’li üyelerin ise Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi yönünde oy kullandığı görüşmeden çıkan karar Meclis Genel Kurulu’na sevk edildi.

TBMM Anayasa ve Adalet Komisyonlarının üyelerinden kurulu Karma Komisyon, HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana’nın “devamsızlık” gerekçesiyle milletvekilliğinin düşürülmesini görüştü.

Zana hakkında daha önce Hazırlık Komisyonu’nun “Anayasa’nın 81. maddesine uygun biçimde ant içmeden aralıksız olarak Genel Kurulun 212 birleşimine katılmamasına bağlı olarak devamsızlık yaptığına” ilişkin kararını görüşen Karma Komisyon, Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi yönündeki raporu kabul etti.

Görüşmeye CHP’li üyeler katılmazken, AKP ve MHP’li üyeler ise Zana’nın vekilliğinin düşürülmesi yönünde oy kullandı.

Karma Komisyon’un kabul ettiği dosya Meclis Genel Kurulu’na sevk edildi.

Genel Kurul da aynı yönde karar verirse Zana’nın milletvekilliği düşürülecek.

Beştaş’tan tepki

Görüşmeler sırasında konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise yemin etmeyen bir milletvekiline yaptırıma dair Anayasa’da bir düzenleme olmadığına dikkat çekti.

Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesi kararının “devamsızlık” nedeniyle olmadığını belirten Beştaş, Zana’nın hedef alınmasının asıl sebebinin yemin metnini okumaması olduğunu söyledi.

Beştaş şunları söyledi:

Önümüze gelen dosya Zana’nın ‘Türkiye milleti’ dediği içindir. Bunun için Zana’nın milletvekilliği düşürülmek istenmektedir. Neymiş Zana devamsızlık yapmış. Ne devamsızlığı? Zana’nın odasına el konmuş, ödenekleri ödenmiyor, danışmanları işten çıkarılmış, nereye gelmiş. Devamsızlık söz konusu bile değil. Başkanlık Divanı Zana’nın yeminini geçersiz saymış ve kendisinin parlamento çalışmalarına katılması mümkün olmamıştır. Bu yemin metninde tekçilik, otoriterlik, totaliterlik var. Yemin metninde bir dikkat çekici nokta daha var. Sayın Baykal, 7 Haziran’dan sonraki metinde aynı kavramı kullanmasına rağmen geçerli saymıştı. Sayın Zana, 1 Kasım’da yeniden seçildi ve bir kez daha ‘Türkiye milleti’ dedi. Aynı parlamento, aynı başkan bu kez kabul etmedi.

Sayın Zana’nın milletvekilliğinin düşürülmesi milletvekilliği düşürmelerin devamıdır. Bu siyasi bir yol haritasıdır. Şu anda 5 milletvekilliği düşürülen bir partinin parlamenteri olarak konuşuyorum. Ceza verilen dosyaların hepsi, düşünce ve ifade özgürlüğü ile ilgilidir. Ben Adana’da iki gencin öldürülmesi üzerine tweet attığım için 3 yıl ceza aldım. Böyle bir tabloda yine milletvekilliği düşürülmesini konuşuyoruz. Bu siyasi bir karardır.

HDP’li 5 ismin milletvekilliği düşürüldü

HDP’li vekillerin daha önce de milletvekillikleri düşürülmüştü. HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksedağ’ın 21 Şubat’ta milletvekilliği, 9 Mart’ta da parti üyeliği düşürüldü.

9 Mayıs’ta ise yargılandığı davada verilen hapis cezası onaylanan HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan’ın milletvekilliği düşürüldü.

27 Temmuz’da ise HDP Van Milletvekili Tuğba Hezer Öztürk ile Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız’ın vekillikleri Meclis tarihinde bir ilke imza atılarak ‘devamsızlıktan’ düşürüldü.

Son olarak ise HDP Bitlis Milletvekili Besime Konca’nın vekilliği düşürüldü.

Konca’nın vekilliğinin düşürülmesi sonrası 1 Kasım seçimlerinde Meclis’te 59 sandalyeyle temsil edilme hakkı kazanan HDP’nin milletvekili sayısı 54’e düşmüştü.

 

 

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Tuzhurmatu’da bombalı saldırı: En az 20 kişi hayatını kaybetti
Sonraki Haber
Avukatlar: Feyzioğlu'nun görüşleri hukuki değil siyasi, neden bir avukat gibi konuşmuyor?