Ana SayfaEkonomiİktisatçı Sönmez’den yeni bütçe değerlendirmesi: Borcu borç ile kapatan ‘savaş bütçesi’

İktisatçı Sönmez’den yeni bütçe değerlendirmesi: Borcu borç ile kapatan ‘savaş bütçesi’

HABER MERKEZİ – Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan yeni yılın Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu değerlendiren iktisatçı Mustafa Sönmez, 2018 yılının da borcu borç ile kapatan bir bütçe olacağını ifade etti. Sönmez, polis ve askeri harcamalarındaki artışa da dikkat çekerek, yeni bütçeyi “savaş bütçesi” olarak tanımladı.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’na sunulan 2018 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı’nın Meclis’te görüşülmeye başlamasının ardından ekonomistlerden siyasi partilere, emek örgütlerinden meslek örgütlerine tepkiyle karşılandı.

İktisatçı Mustafa Sönmez, Haziran 2015 seçimlerinden bu yana polis ve askeri harcamalarının artışına dikkat çekerek, “savaş bütçesi” olarak tanımladığı yeni yılın bütçesini MA’dan Metin Yoksu’ya değerlendirdi.

Merkezi bütçede polis harcamalarının askeri harcamaları geride bıraktığını ifade eden Sönmez, bu harcamalarının nedenlerini şöyle açıkladı:

2015 yılında AKP tek başına iktidar olamayınca polis ve asker harcamalarının arttırıldığını görüyoruz. 15 Temmuz darbe girişimi bahane edilerek özellikle de Kürt siyasetine dönük saldırı, OHAL’in gereği olarak bütçede zaten verilen ağırlığı biraz daha da arttırdı.

“Borcu borç ile kapatan bütçe”

Sönmez, yeni yılın bütçesinin “borcu borç ile kapatan bir bütçe” olduğunu belirterek, cari ve bütçe açığına da dikkat çekti.

Çifte açığın bulunduğu bir ülkenin dış yatırımcılara güven vermediğini ifade eden Sönmez, “Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) açık vermeye başladığını” belirterek, bütçe açıkları nedeni ile 128 milyar lira’nın SGK’ye transfer edileceğini söyledi.

“Af çıkar beklentisi ile işverenlerin vergi ve primlerinin tahsil edilemediğini” de sözlerine ekleyen Sönmez, devletin işverenlerden 57 milyar alacağı bulunduğunu aktardı.

AKP’nin sermaye kesinmine göz yumduğunu savunan Sönmez, bu şekilde bütçe kalemlerinin toplandığında toplanacak ödemenin 430 milyar TL’yi bulduğunu söyledi.

Sönmez’e göre bu rakamın sadece yüzde 15’i tahsil edilmiş olsaydı, bütçe açık vermeyecekti.

Bütçenin sınıfsal açıdan değerlendirilmesi

İktisatçı, son olarak “bütçenin emekçilere değil sermayeye hizmet ettiği” değerlendirmesinde bulundu.

Toplam vergilerin yüzde 70’inin çalışanlardan alınmasının bunun en büyük kanıtı olduğunu ifade eden Sönmez, “Eğitime, sağlığa ayrılan paylar ile asker, polis harcamalarının bile harcama ve gelirde çok ciddi sınıfsal ayrımlar olduğunun göstergesidir” diye konuştu.




Önceki Haber
'Sivillere saldırı' ifadesi kaba ve yaralayıcıymış: HDP'nin SİHA önergesi reddedildi
Sonraki Haber
Şemdinli'de çatışma: Altı asker ve iki korucu yaşamını yitirdi