Ana SayfaToplumsal Cinsiyetİlk kez bir müftü resmi nikah kıydı, ‘yüreklere su serpti’: Ölçümüz yasa, çocukların nikahını kıyamayız

İlk kez bir müftü resmi nikah kıydı, ‘yüreklere su serpti’: Ölçümüz yasa, çocukların nikahını kıyamayız

HABER MERKEZİ – Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ilk kez bir müftü nikah kıydı. Bismil’de kıydığı nikahta konuşan müftü, yasadışı nikah kıymalarının mümkün olmadığını belirterek “Yani yasada belirtilen yaş neyse biz de o yaştan daha küçük çocukların nikahını asla kılamayız” dedi. Bu gelişmenin ardından ise Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan “Müftüler henüz nikâh kıyamaz” uyarısı geldi.

Kadınların tepkisiyle karşılaşan ve tartışma yaratan, il ve ilçe müftülerini de evlendirme memurları arasına ekleyen “Nüfus Hizmetleri Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Meclis Genel Kurulu’ndan onaylanarak geçmişti.

Yasanın yürürlüğe girmesinin ardından ilk kez bir müftü resmi nikah kıydı.

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde Belediye Başkanlığı öncülüğündeki toplu nikah töreninde ilçe müftüsü Ahmet Durmuş bir çiftin nikahını kıydı.

Bismil’de gerçekleşen nikahta konuşan ilçe müftüsü Ahmet Durmuş, kendisinin 8 çocuğu olduğunu belirterek, yeni evlenen çiftlerden en az 5’er çocuk yapmaları tavsiyesinde bulundu.

Müftü Durmuş, ilk kez resmi bir nikah kıydığını belirterek şunları söyledi:

İlk kez resmi bir nikah kıydık. Bu akşam, daha önce nikahları kıyılmış 30 çiftimizin resmi nikahını kıydık. Eskiden gece yarısında gelip bizi evden alırlardı ‘gelin nikahımızı kılın’ diye. Gidip kılıyorduk ama dini nikahı kıyabiliyorduk.

‘Çocuklara nikah kıyamayız, yasada yok’

Çocukların nikahını kıyamayacaklarını çünkü yasanın buna izin vermediğini söyleyen Durmuş, devamla şunları aktardı:

Herkesin küçük yaştaki çocukların evlilikleri artar diye endişesi vardı. Biz de evlendirme memurları gibi artık yasaların bize verdiği yasa ölçüsünde nikah kıyacağız. Yani yasada belirtilen yaş neyse biz de o yaştan daha küçük çocukların nikahını asla kıyamayız. Yasadışı bir nikahı kılmamız mümkün değil. Diyanetin bize verdiği yetkiler ölçüsünde resmi olarak nikahları kıyacağız.

Diyanet’ten açıklama

Bismil İlçe Müftüsü Ahmet Durmuş’un resmi nikah kıymasının ardından Diyanet İşleri Başkanlığı’ndan “Müftüler henüz nikâh kıyamaz” uyarısı geldi.

Diyanet’ten yapılan açıklamada, İçişleri Bakanlığı’ndan henüz bir yetkilendirme ve görevlendirme işleminin yapılmadığı ifade edildi ve “İlgili bakanlık ile başkanlığımız arasında konuyla ilgili çalışmalar devam etmektedir” denildi.

Previous post
Hükümetten Rıza Sarraf'ın durumuna ilişkin açıklama
Next post
Kocaeli'de bir kadına cinsel saldırıdan suçlanan iki polis tutuklandı