Ana SayfaDünyaİspanya’dan Katalan lider Puigdemont için Avrupa çapında tutuklama talebi

İspanya’dan Katalan lider Puigdemont için Avrupa çapında tutuklama talebi

HABER MERKEZİ – İspanya, Belçika’da bulunan Katalan lider Carles Puigdemont hakkında AB üyesi 28 ülkede tutuklama kararı çıkarılmasını talep etti. Öte yandan İspanyol Yüksek Mahkemesi, Katalonya Özerk Bölgesi yönetiminde yer alan bakanlardan sekizinin tutuklanmasına karar verdi.

İspanya başsavcılığı, Madrid yönetimi tarafından Katalonya Özerk Yönetimi Başkanlığı görevinden alındıktan sonra ülkeye dönmeyen Carles Puigdemont ve diğer dört Katalan lider için Avrupa çapında tutuklama emri çıkarılmasını talep etti.

Talep, Avrupa Birliği (AB) üyesi 28 ülkeyi kapsıyor.

Beş Katalan siyasetçinin, bugün Madrid’deki Anayasa Mahkemesi’ne ifade vermeye gitmemesi üzerine bu gelişme yaşandı.

8 Katalan bakan tutuklandı

Öte yandan İspanya’da Yüksek Mahkeme, Katalonya Özerk Bölgesi yönetiminde yer alan ve bağımsızlık referandumuna destek verdikleri için görevden alınan bakanlardan sekizinin tutuklanmasına karar verdi.

Katalan bakanlar “isyan”, “ayaklanmaya teşvik” ve “kamu kaynaklarının kötüye kullanmak” ile suçlanıyor.

Tutuklananlar arasında eski Katalonya Başkan Yardımcısı Vekili Oriol Junqueras, İçişleri Bakanı Joaquim Forn, Dışişleri Bakanı Raül Romeva ve Adalet Bakanı Carles Mundo da bulunuyor.

Katalonya Parlamentosu’ndaki bağımsızlık oylaması öncesi istifa eden eski Katalonya Ticaret Bakanı Santi Vila’nın ise tutuksuz yargılanmasına karar verildi.

Ne olmuştu?

İspanya ile Katalonya arasında 1 Ekim’den beri anayasal bir kriz söz konusu.

Katalonya Özerk Bölgesi, parlamentonun gittiği oylama sonrası 27 Ekim’de bağımsızlığını ilan etmişti.

Katalonya’nın tek taraflı bağımsızlık ilanından saatler sonra İspanya, Anayasa’nın 155. maddesini yürürlüğe sokarak Katalonya parlamentosunu feshetmiş, Katalonya Başkanı Carles Puigdemont ve hükümetini görevden aldığını duyurmuştu.

Katalonya başkan yardımcısı Oriol Junqueras, Puigdemont’un hâlâ özerk bölgenin başkanı olduğunu ve Madrid’in ‘darbesini’ kabul etmediklerini söylemişti.

İspanya merkezi hükümeti ise bağımsızlık ilan eden Katalonya’nın özerkliğini elinden almasının ardından kamu kuruluşlarının idaresine de el koymak için hazırlıklara başlamıştı.

Son olarak İspanya Yüksek Mahkemesi, Katalonya Bölgesel Parlamentosu’nun 27 Ekim’de yaptığı bağımsızlık ilanını iptal ettiğini açıklamıştı.

İspanya Yüksek Mahkemesi Sözcüsü ayrıca, Anayasa Mahkemesi’nin Katalan üst düzey yetkililerini 2-3 Kasım’da ifade vermeye çağırdığını duyurmuştu.

Halen Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan Carles Puigdemont, İspanya’ya dönmesi durumunda adil yargılanma garantisinin olmadığını söylemişti.

Puigdemont’un avukatı da Katalan liderin mahkemeye gelmesi için “ortamın uygun olmadığını” belirtmişti.


Bu haberde BBC Türkçe’den yararlanılmıştır.