Ana SayfaBilim ve Teknolojiİstismar ve saldırı içeriği şikayete rağmen kaldırılmadı: Facebook’a dava açıldı

İstismar ve saldırı içeriği şikayete rağmen kaldırılmadı: Facebook’a dava açıldı

HABER MERKEZİ – Hindistan Yüksek Mahkemesi’ne şikayette bulunan çocuk hakkı aktivistleri, Facebook’un çocuk istismarı ve cinsel şiddet içeriğine yer veren sayfaları, bir yıl boyunca şikayet edilmesine rağmen kapatmadığını söyledi. Davacılar Facebook’un suç teşkil eden içerikleri, Hindistan yerine ABD yetkililerine rapor ettiğini, bunun süreci uzattığını belirterek, şikayetlerine dair ekran görüntüleri sundu. Mahkeme, hükümet ve şirketlerin sosyal medya güvenliği için koordineli çalışmasına hükmederek, şikayetlerin soruşturulması için davayı 11 Aralık’a erteledi.

Hindistan’da cinsel saldırı videoları yayınlayan bir sayfa ve çocuk istismarına dair içerikler barındıran başka bir sayfanın Facebook tarafından kapatılmaması üzerine, şirkete dava açıldı.

Çocuk hakları aktivistleri defalarca şikayet ettikleri halde Facebook’un bir yıl boyunca sayfayı kapatmayı reddettiğini belirterek, Yüksek Mahkeme’ye şikayette bulundu.

Guardian’ın haberine göre ayrıca Facebook’un, Hindistan’da tespit ettiği içerikleri, ülkenin anayasasının öngördüğü üzere Hindistan polisi yerine ABD polisine yönlendirmesi de süreci yavaşlattığı gerekçesiyle şikayet konusu oldu.

Soruşturma, dünyanın en büyük internet pazarlarından biri olan ve birçok dil ile paylaşım yapılan Hindistan’da Facebook ve diğer şirketlerin genişlemek amacıyla güvenlik prosedürlerini azalttığı iddiasını da gündeme getirdi.

Facebook ‘İnceledik’ dedi, çocuk hakları aktivistleri belge sundu

Facebook tarafından mahkemeye verilen ifadede, Mart 2016 ile Ağustos 2017 arasında 7 bin 802 çocuk istismarı ile ilgili içerik şikayeti alındığını ve “raporlarını incelenip harekete geçildiği” söylendi.

Fakat davacılar, bu şikayetlerden birinin, başka bir dille yazılan fakat Hindistan dilinde çocuk istismarına işaret eden bir anlama gelen bir isme sahip olduğunu, cinsel saldırıya ve çocuk istismarına dair paylaşımlar yapıldığını, sayfanın kapatılmadığını, soruşturmanın yetersiz kaldığını belirtti.

Davacılar mahkemeye söz konusu sayfaya ve Facebook’un şikayeti reddedişine dair ekran görüntüleri de sundu.

“ABD’de geçerli olan önlemler Hindistan’da uygulanmıyor”

Çocuk hakları aktivistlerinin avukatı Aparna Bhat, olay mahkemeye intikal ettiğinden bir yıl sonra Facebook’un sayfayı kaldırdığını belirtti.

Bhat, ABD ve diğer ülkelerde devreye sokulan güvenlik önlemlerinin Hindistan’da geçerli olmadığını vurgulayarak, “Eğer hizmetinizin dizaynı dolayısıyla bir kişinin hakları çiğneniyor, portalınızda suça yer veriyorsanız, bir dönüp  kendinize tekrar bakmanız gerekir” dedi.

Ayrıca Bhat, şikayet edilmesine rağmen kaldırılmayan başka bir sayfanın ise Hindistanlı yetkililere şikayet edilmesinin ardından 39 kişinin gözaltına alındığını, 40 çocuğun ise istismarcıların elinden alındığını belirtti.

Yüksek Mahkeme: Şirketler ve hükümet işbirliği içerisinde güvenlik önlemleri almalı

Yüksek Mahkeme, Hindistan hükümetinin ve Facebook, Google, Yahoo, WhatsApp gibi büyük şirketlerin beraber çalışarak çocuk istismarı ve cinsel saldırıya dair içerik barındırılmaması konusundaki güvenlik önlemlerini gözden geçirmelerine hükmetti.

Şirketler ve hükümet bu içeriklerin barındırdığı ‘anahtar kelime’ ağını da genişletecek, Hindistan’daki ‘sokak ağzı’ deyimler de sayfalar ve hükümet tarafından yasaklanacak.

Hindistan polisi, bu konular ile ilgilenmek üzere özel bir birlik kuracak.

Hindistan anayasası uyarınca, şikayetlerin ABD’ye gönderdiği raporlar hükümet tarafından kontrol edilecek, yerel polise bildirilecek.

Davacıların iddiaları ise soruşturularak, 11 Aralık’ta görülecek duruşma ile karara bağlanacak.


Karınca Dış Haberler
Previous post
28 ay sonra: 5 Haziran katliamında ihmali olan polisler hakkında dava
Next post
Ege Denizi'nde mültecileri taşıyan tekne battı: Üç kişi yaşamını yitirdi