Ana SayfaGüncelKatliamları hatırlatan Yüksel Kalın: Bu çarpı Alevilerin öldürülmesi demek

Katliamları hatırlatan Yüksel Kalın: Bu çarpı Alevilerin öldürülmesi demek

HABER MERKEZİ – Malatya’da evleri işaretlenenlerden biri olan Yüksel Kalın, çarpı işaretini gördüğünde korktuğunu ve tedirgin olduğunu söylüyor. Bunun nedenini geçmişte yaşanan katliamlara dayandıran Kalın, ““Bu çarpı Alevilerin öldürülmesi anlamına geliyor. Biz bu çarpıyı böyle görüyoruz. Başka da bir şey aklımıza gelmiyor” diyor.

Malatya’nın Cemal Gürsel mahallesinde yaşayan Alevilerin evlerinin 19-26 Aralık 1978’de yaşanan Maraş Katliamı öncesinde olduğu gibi işaretlenmesi gündemdeki yerini koruyor.

Malatya’da evleri işaretlenen Alevilere ait fotoğraflar çeşitli platformlarda paylaşılmış, bunların arasında olan bir fotoğraf karesi ise ön plana çıkmıştı. (Aşağıdaki fotoğraf)

Evinin kapısı işaretlenen kadının ismi ise Yüksel Kalın.

‘Korktum, tedirgin oldum’

Yüksel Kalın, o gün neler hissettiğini, ilk çarpı işaretini gördükten sonra aklına neler geldiğini Artı Gerçek’ten Bahar Kılıçgedik’e anlattı.

‘O çarpıları görünce ne hissettiniz’ sorusuna Kalın, “Korktum, tedirgin oldum. Herkes tedirgin oldu’ cevabını veriyor.

Korku ve tedirginliğin nedenini geçmişte yaşanan katliamlara dayandıran Kalın, şunları söylüyor:

Biz 1980 dönemini de gördük. Hamido olaylarını da gördük. 15 Temmuz’u da gördük. Biz hep tedirginiz. Maraş olayları, Çorum olayları, Adıyaman’daki evlerin işaretlenmesi… 1978’de Hamido olaylarını yaşadık. Dükkanlarımız yandı, evlerimiz yağmalandı. Hamido’nun ölümünde Aleviler suçlandı. Sabah işe gidiyorduk, akşam eve döneceğimize inanmıyorduk. Eve varınca da sabah işe gidebileceğimizi düşünemiyorduk. Korkuyorduk. Hala o korku üzerimizde var.

‘Bu çarpı Alevilerin öldürülmesi anlamına geliyor’

“Bu çarpı Alevilerin öldürülmesi anlamına geliyor. Biz bu çarpıyı böyle görüyoruz. Başka da bir şey aklımıza gelmiyor” diyen Kalın, Aleviler olarak her zaman baskı ve sindirilme politikasını hissettiklerini söylüyor.

Yaşananların kendilerini tedirgin ettiğini ifade eden Kalın, Aleviler olarak sahipsiz olmaktan yakınarak, şöyle konuşuyor:

Hala tedirginim. Bize söz verildi, gerekeni yapacağız, failleri bulacağız diye… Ama sanmıyorum. İsteseler 24 saat içinde failleri bulabilirlerdi. Bu olay da unutulacak. Bugüne kadar yapılanlar nasıl unutulmuşsa, bu da unutulur. Bugüne kadar nasıl bir şey yapılmamışsa, bunun içinde bir şey yapılmayacak. ‘Tamam’ derler, bizi gönderirler ve hiçbir şey yapmayacaklar. Biz Aleviler sahipsiziz. Atalarımız da sahipsizdi, biz de sahipsiziz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ermeni derneğine saldırıyla ilgili bir kişi gözaltına alındı
Sonraki Haber
Yıldırım’ın ABD’den ‘beklentisi’: ‘YPG ile ortaklığa mecburiyet yok, gerçek müttefiklere geri dönülmeli’