Ana SayfaKadınKayyum atanan belediyelerin bulunduğu kentlerde kadın cinayetleri ve istismar arttı, HDP meclis araştırması istedi

Kayyum atanan belediyelerin bulunduğu kentlerde kadın cinayetleri ve istismar arttı, HDP meclis araştırması istedi

HABER MERKEZİ – Kayyum atanan DBP’li belediyelerde bugüne dek toplam 35 kadın eşbaşkan tutuklandı. Hala tutuklu bulunan 70 eşbaşkanın ise 28’i kadın. Kayyumlar 94 DBP’li belediyenin 43 kadın merkezinin çalışmalarını sonlandırırken, onlarca kadını da işinden etti. Bu konuyu Meclis’in gündemine getiren HDP Milletvekili Feleknas Uca, kayyum atamalarıyla ortaya çıkan cinsiyetçiliğe ve eşitsizliğe dikkat çekerek, kadınların yaşadıkları sorunların tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırması istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) belediyelerine kayyumların atanmasıyla birlikte tutuklanan ya da işten çıkarılan kadınların yaşadıkları sorunların tespit edilmesi amacıyla Meclis Araştırması açılması için bir araştırma önergesi verdi.

Tutuklu bulunan 70 eşbaşkanın 28’i kadın

HDP’li vekil önergesinde, 2016 tarihinde yayınlanan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile DBP’li 102 belediyeden 92’sine İçişleri Bakanlığı talimatıyla kayyumlar atandığını hatırlatarak, şu verileri paylaştı:

  • Kayyumların atanmasından bu yana toplam 35 kadın eş başkan tutuklandı. Hala tutuklu bulunan toplam 70 eşbaşkanın 28’i kadın.
  • DBP’li belediyelere atanan kayyumlar, kadın merkezlerini ya kapattı ya işlevsizleştirdi ya da bu kurumların içeriğini-işlevini değiştirerek farklı amaçlar için kullanmaya başladı.
  • 94 DBP’li belediyenin 43 kadın merkezinin çalışmaları kayyumlar tarafından sonlandırıldı.
  • Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Kadın Politikaları Daire Başkanı görevinden alınarak tüm çalışmaları durduruldu. Aynı belediyenin Kadın Politikaları Daire Başkan Yardımcısı yerine genel sekreter yardımcısı erkek bir görevli atanarak yürütülen tüm kadın çalışmaları, Aile ve Sosyal Daire Başkanlığı’na bağlandı.
  • Kayyumlar, birçok il ve ilçede olduğu gibi Diyarbakır’ın Kayapınar, Sur, Lice, Silvan, Ergani ve Kulp gibi ilçelerinde belediyelere bağlı onlarca kadın kurumunu kapatıp çalışanları ihraç eti.

Kayyumların ‘kadın özgürlüğünü doğrudan hedef aldığını’ söyleyen HDP’li vekil, böylece kadınların yerel yönetimler ile bağının koparıldığını ve yerel yönetim kademelerindeki eşit temsiliyetin kesintiye uğratıldığını savundu.

“Kadın kazanımları hedef alındı”

Uca, “Cinsiyetçiliği ve mevcut eşitsizliği artıracak şekilde kadın kazanımlarını hedef alan bu politikalar, söz konusu kentlerde, kadına yönelik şiddet, şüpheli kadın ölümleri ve kadın cinayetleri, çocuk istismarları ve çocuk yaşta zorla evlilikler gibi toplumsal sorunların artmasına neden olmuştur” dedi ve ekledi:

Ayrıca, aynı kentlerde kadınların ekonomik, sosyal ve kültürel alanlara katılımında ciddi bir gerileme yaşanmıştır.

HDP’li Feleknas Uca, DBP belediyelerine kayyumların atanmasıyla beraber yerel yönetim mekanizmalarından dışlanan, hakları gasp edilen, işten çıkarılan ve çalıştıkları merkezleri kapatılan kadınların sorunlarının yerinde incelenmesi, yaşadıkları mağduriyetlerin giderilmesi, haklarının iade edilmesi ve korunması amacıyla Meclis Araştırması açılması için talep etti.