Ana SayfaGüncelKemalbay’dan ’15 çocuk’ tepkisi: Bu ülke çok faşist gördü, böyle cümle duymadı

Kemalbay’dan ’15 çocuk’ tepkisi: Bu ülke çok faşist gördü, böyle cümle duymadı

HABER MERKEZİ – HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay partisinin ‘Tecride karşı özgürlük’ sloganıyla düzenlediği mitingde Erdoğan’ın ‘Türkiye’deki terör örgütü üyelerinin en az 15 çocukları var’ sözlerini eleştirdi. Erdoğan’ın Kürtleri düşman ilan ettiğini söyleyen Kemalbay, “Bir ülke bu kadar faşist rejime tanıklık etti, bu ülke çok diktatör gördü ama şimdiye kadar böyle cümle kurulmadı. Sizlerin huzurundan Erdoğan’ı insanlığa davet ediyoruz” dedi.

Özgür Kadın Hareketi (TJA) ve Halkların Demokrasi Partisi (HDP) tarafından Diyarbakır İstasyon Meydanı’nda düzenlenen “Tecrit kaybedecek, özgürlük kazanacak” mitingi kadınların öncülüğünde gerçekleşti.

Binlerce kişinin katıldığı mitingde ilk olarak söz alan HDP Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca, 2013’te başlayan çözüm sürecinin mimarının Öcalan olduğunu, barışın anahtarının ise İmralı olduğunu söyledi.

‘Öcalan özgür olana kadar bu sorun çözülmez’

Uca, “Ancak barış masası devrildi. Sorun, saldırı savaş arttı. Burada yeniden hükümete mesaj gönderiyoruz, Öcalan özgür olana kadar bu sorun çözülmez” diye konuştu.

TJA aktivisti Ayla Akat Ata da demokratik çözüme dikkat çekerek, “İmralı Ortadoğu’da demokratik çözümün anahtarıdır. Bu nedenle Öcalan özgür olmalıdır” diye konuştu.

Ata’nın ardından konuşan HDP Eş Genel Başkanı Serpil Kemalbay ise “Bu ülkenin yöneticileri kendilerini savaş ile var edip yaşatıyor. HDP ise barışı ve özgürlüğü savunmak için direniyor” dedi.

‘Demokratik siyasetten korkanlar bizi hapsediyor’

Kemalbay sözlerine şöyle devam etti:

Öcalan’ın demokratik çözümü reddedenlere karşı soruyorum. Onların elinde çözüme dair ne var? AKP tükenmişlik yaşıyor. Halklara savaştan başka vereceği bir şey kalmamıştır. Demokrasi talep ettiğimiz için her gün bir cinayet işleniyor. Demokratik siyasetten korkanlar bizi hapsediyor. Rojava’da bir Ekim Devrimi yaşanıyor. Orada verilen savaştan sonra demokratik toplum inşa etmeye çalışılıyor. Demokratik toplum inşası için ilham kaynağıdır.

‘Erdoğan’ı insanlığa davet ediyorum’

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’deki terör örgütü üyelerinin en az 15 çocukları var” sözlerine de değinen Kemalbay şöyle devam etti:

Siz hiç bugüne kadar böyle bir cümle gördünüz mü? Bir ülke bu kadar faşist rejime tanıklık etti, Kenan Evren’i gördü, bu ülke çok diktatör gördü ama şimdiye kadar böyle cümle kurulmadı. Sizlerin huzurundan Erdoğan’ı insanlığa davet ediyoruz.

‘Kadın bedeni üzerine savaş yürütülüyor’

Bu söylemin cinsiyetçi olduğunu vurgulayan Kemalbay, “Bu dil zehirli bir dildir. Kürt iseniz Müslüman değilsiniz demeye çalışıyor. Bedeni araçsallaştıran kadınlar Erdoğan’a karşı çıkmalıdır. Kadın bedeni üzerinde savaşı yürütüyor. Erdoğan Kürt düşmanlığı yaparak, savaş suçlarının üstünü örtmeye çalışıyor. Militarist faşist iktidara dur diyeceğiz. Bu coğrafya direnişin coğrafyasıdır” diyerek sözlerini sürdürdü.

‘Barajın yıkılmasını istiyoruz’

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin seçim barajı açıklamasına da tepki gösteren Kemalbay konuya ilişkin şunları söyledi:

Şimdi de barajı indireceklerini söylüyorlar. Biz barajların yıkılmasını istiyoruz. Parlamentoda bütün düşünceler temsil edilmelidir. MHP dahi yararlanırsa yararlansın istiyoruz. Barajlar yıkılsın. Bırakın siyasetin önü açılsın. Tecride son verilsin, zindanların kapıları açılsın.

Tuncel ve Demirel’in mektubu okundu

Mitingte daha sonra Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan DBP Eş Genel Başkanı Sabahat Tuncel ile HDP Grup Başkanvekili Çağlar Demirel’in mektubu okundu.

Miting şarkılar ve halaylara son buldu.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ekim Devrimi yürüyüşüne plastik mermili müdahale: En az 10 kişi gözaltında
Sonraki Haber
Yüksel’de eylemin 368. günü: Polis 12 kişiyi darp ederek gözaltına aldı