Ana SayfaEkoloji‘Kıyılar işgal altında’: RES’ler Geriş’ten sonra Gökova’da

‘Kıyılar işgal altında’: RES’ler Geriş’ten sonra Gökova’da

HABER MERKEZİ – Mahkeme ve belediye meclisinin “yıkım kararı” almasına rağmen Geriş’te RES’ler faaliyete geçerken, Gökova bölgesinde 750 rüzgar tribünlük yeni bir RES projesi ortaya çıktı. Enerji projelerine karşı başlatılan hukuki süreci yürüten Avukat Remzi Kazmaz, “Muğla ve kıyıları şu an işgal altında. Kisebük’ten Datça’ya kadar bütün sahilleri adrese teslim Holding şirketlerine peşkeş çekecekler” diye konuştu.

Muğla’nın Bodrum ilçesinde tarihi ve antik kalıntıların bulunduğu Geriş Mevkii’nde Rüzgar Elektrik Üretim Limitet Şirketi tarafından dikilen rüzgar tribünleri, mahkeme kararlarına rağmen dönmeye başladı.

İzmir Bölge İdare Mahkemesi ve Bodrum Belediye Meclisi’nin “yıkım kararı” olmasına rağmen dikilen rüzgar tribünlerinin faaliyete geçmesinin yanında, Gökova bölgesinde de Yıldız Enerji Üretim A.Ş. isimli firma tarafından Rüzgar Enerji Santrali (RES) kurulması için hazırlık yapıldığı ortaya çıktı.

Tanıtım dosyasını sunan firmanın, Gökova bölgesinde 750 adet rüzgar tribünü dikmek için Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) sürecini başlatmaya hazırlandığı belirtilirken, Muğla’da enerji projelerine karşı başlatılan hukuki süreçleri yürüten avukatlardan Remzi Kazmaz RES’lerin bölgeye vereceği zararlara dikkat çekti.

‘Sahiller şirketlere peşkeş çekilecek’

Gökova bölgesinde yapılması planlanan 750 adet rüzgar tribününün Gökova’dan Datça’ya kadar olan bütün sahilleri kaplayacağını aktaran Kazmaz, “Şimdiye kadarki en tehlikeli RES projesini yapacaklar” diye konuştu.

MA’ya konuşan Kazmaz, “Muğla ve kıyıları şu an işgal altında. Kisebük’ten Datça’ya kadar bütün sahilleri adrese teslim Holding şirketlerine peşkeş çekecekler” dedi.

Öte yandan Avukat Kazmaz, karşı olunanın rüzgar enerjisi değil, RES’lerin kurulma alanları olduğunu belirtti.

Karara rağmen faaliyete geçti

Kazmaz, Geriş bölgesinde faaliyete geçen RES’lere karşı açtıkları davaları kazanmalarına rağmen projenin hayata geçirildiğini ifade etti.

Geriş bölgesine kurulan RES için ÇED raporunda 1 milyon metrekare alandan bahsedildiğini kaydeden Kazmaz, ancak şu an için 13 adet tribün için kamulaştırılan alanın 10 milyon metrekare olduğu kaydedildi.

Bölgede arkeolojik SİT alanları olduğunu dile getiren Kazmaz, Danıştay’ın “acil kamulaştırma” kararını iptal ettiğini; ancak firmaların yeni ÇED raporları alarak faaliyetlerini sürdürdüğünü söyledi.

Previous post
New York'ta saldırı: 8 kişi hayatını kaybetti, saldırgan gözaltında
Next post
Osman Kavala tutuklandı