Ana SayfaGüncelKızıltepe JİTEM Davası: Duruşmada davanın avukatlarından Tahir Elçi anıldı, mahkeme başkanı bağırdı

Kızıltepe JİTEM Davası: Duruşmada davanın avukatlarından Tahir Elçi anıldı, mahkeme başkanı bağırdı

HABER MERKEZİ – 22 kişinin ölümünden sorumlu 4’ü asker 5’i korucu toplam 9 kişinin yargılandığı Kızıltepe JİTEM Davası’nda dava avukatlarından olan Tahir Elçi anıldı. Müşteki avukatlar, “Bizlerin Tahir Elçi gibi tek bir derdi var. İşlenen bu cinayetlerin faillerinin bulunarak cezalandırılması” dedi. Bir sonraki duruşma ise 5 Şubat 2018 tarihine erteledi.

1992-96 yılları arasında Mardin Kızıltepe’de yasadışı şekilde keyfi infaz edilen ve zorla kaybedilen 22 kişinin akıbetini aydınlatmak üzere açılan davanın 12. duruşması Ankara 5’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşmaya başka bir davadan tutuklu olan sanık Mehmet Salih Kılıçaslan, tutuklu bulunduğu Mardin E Tipi Cezaevi’nden SEGBİS yolu ile katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar duruşmaya katılmazken sanıkların avukatları ve mağdur avukatları duruşmada hazır bulundu.

‘JİTEM adına yazışmalar yapılmış’

MA’nın haberine göre beyanda bulunan müşteki avukatı Erdal Kuzu, davada gelinen aşamada ancak taraf teşkili yapıldığını, soruşturmanın derinleştirilmesine dönük bir çalışma yapılmadığını söyledi.

İddianamede 30-40 sayfa JİTEM adı altında yasa dışı örgüt faaliyeti yapıldığının anlatıldığına işaret eden Kuzu, “Her bir cinayet için duruşmalarda 10 dakika ayırarak hakikate ulaşamazsınız. Yazışmaların JİTEM adına yapıldığına, bu yazışmaların altında rütbeli subayların imzası olduğuna dair yazışma yapmanız gerekir” diye konuştu.

‘Hakikate ancak dosyaları birleştirerek ulaşabiliriz’

Adıyaman Ağır Ceza Mahkemesi’nin Dargeçit JİTEM Davası’nın Kızıltepe JİTEM Davası ile birleştirme talebine dikkat çeken Kuzu, mahkemenin bu talebi reddetmesine tepki gösterdi.

Kuzu, “Mağdurlar aynı kuyudan çıktı. 90’lı yıllarda işlenen cinayetlerin 5’i Aysun (Tilzerin) köyünde bulunan kuyuda çıktı. Bu cenazelerden üçü sizin mahkemenize, ikisi Dargeçit JİTEM Davası’na eklendi. Maddi hakikate ancak bu dosyaları birleştirerek ulaşabiliriz. Adıyaman’da karar verildi ve karar Yargıtay’a gönderildi” dedi ve Yargıtay kararının beklenmesini talep ettiklerini ifade etti.

Mahkemenin Genelkurmay, TBMM gibi kurumlarla yazışma yapması gerektiğini söyleyen Kuzu, yapılmayan yazışmaların yapılmasını talep etti.

Tahir Elçi duruşmada anıldı

Diyabakır Barosu eski Başkanı Tahir Elçi’nin öldürülmesinin 2’nci yılı olduğunu hatırlatan Kuzu, “Kendisi faili meçhul cinayetlerle mücadele eden bir hukuk insanıydı ne yazık ki ‘faili meçhul’ bir cinayete kurban gitti. Bizlerin Tahir Elçi gibi tek bir derdi var, işlenen bu cinayetlerin faillerinin bulunarak cezalandırılmalarıdır” diye konuştu.

Mahkeme başkanı ise Kuzu’nun Elçi’ye ilişkin bulunduğu beyanları tutanağa geçmeyi, “Geçmiyorum tutanaklara. Çok istiyorsan git dışarda basına konuş” diye bağırarak reddetti.

Bu sırada konuşmak isteyen müşteki avukatı Senem Doğanoğlu’nun da sözünü kesen başkan, “Geçmiyorum tutanaklara gidin şikayet edin, ne yapıyorsanız yapın” dedi.

Talepler reddedildi, duruşma 5 Şubat 2018’e ertelendi

Sanık avukatı, Yargıtay kararının beklenmesinin anlamsız olduğunu söyleyerek katılan tarafının talebinin reddedilmesini istedi. Savcı mütalaasında “Bu aşamada bir talebimiz yoktur” dedi. Verilen ara ardından mahkeme heyeti müşteki avukatlarının taleplerinin reddine, bir sonraki duruşmanın ise 5 Şubat 2018’e ertelenmesine karar verdi.

Kimler yargılanıyor?

Dava kapsamında emekli Albay Hasan Atilla Uğur, dönemin Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu, Jandarma Bölük Komutanı Ahmet Boncuk, Başçavuş Ünal Alkan ve köy korucuları Abdurrahman Kurğa, Mehmet Emin Kurğa, Ramazan Çetin, Mehmet Salih Kılınçaslan ile İsmet Kandemir “silahlı örgüt kurmak veya yönetmek, silahlı örgüte üye olmak ve tasarlayarak öldürmek” suçlarından yargılanıyor.

Bir önceki duruşma 14 Eylül’de görülmüştü

Duruşmada, tanık Bedran Akdağ’ın ifadeleri ayrı ayrı okunmuştu.

Akdağ, ifadesinde 92-94 yılları arasında gayri resmi olarak JİTEM’e bilgi verdiğini 1994 yılından itibaren korucu olarak JİTEM içinde görev yaptığını ifade etmişti.

Görev süresince birçok katliama tanıklık ettiğini aktaran Akdağ, bahsi geçen yıllar içinde “JİTEM’in işlediği cinayetleri PKK yapmış gibi gösterdiğini” aktarmıştı.


JİTEM davası sanığı: JİTEM’in işlediği cinayetler PKK yapmış gibi gösterildi



Kızıltepe JİTEM Davası’nın ayrıntılarına, davayla ilgili raporlara insan hakları ihlalleriyle ilgili davaları izleyen Faili Belli’den bakabilirsiniz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AKP'den Kılıçdaroğlu'na ilk yanıt: Açıkladığı belgeler ticaret kaynaklı
Sonraki Haber
Demirtaş'ı hedef alan Soylu hakkında suç duyurusu