Ana SayfaGüncelMeclis Başkanı ‘Sorulamayacak konu’ dedi, işkencenin aydınlatılması talebini reddetti

Meclis Başkanı ‘Sorulamayacak konu’ dedi, işkencenin aydınlatılması talebini reddetti

HABER MERKEZİ – Meclis Başkanı İsmail Kahraman, Şemdinli’de köylülere yönelik işkence olayının aydınlatılması talebini “Sorulamayacak konu” diyerek, işleme koymadı.

Ağustos ayında, Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı Altunsu (Şapatan) köyündekilere yönelik işkence olayına dair sorumluların açığa çıkartılmasını isteyen Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) önergesi, “Sorulamayacak konu” denilerek işleme konulmadı.

İki önerge de iade edildi

Köyde Ağustos ayında yaşanan baskının ardından köylülerin meydanda toplanarak işkenceden geçirildiğine ve bunun fotoğraflarının basında yer almasına ilişkin HDP Van Milletvekili Lezgin Botan, bir önerge verdi.

İlki işkence olayının hemen ardından olmak üzere Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle iki kez soru önergesi veren Botan’ın iki soru önergesi de işleme konulmadı.

HDP’li vekil, iki soru önergesinde de işkence olayını hatırlatarak, köy sakinlerine dönük işkenceyle ilgili herhangi bir soruşturmanın başlatılıp başlatılmadığını ve fotoğrafları kamuoyuna yansıyan işkenceyi kimler tarafından gerçekleştirildiğinin tespitini sordu.

Son aylarda sivillere yönelik işkence olaylarında artış yaşandığını da kaydeden HDP’li Botan, sivillere dönük bu işkencelerin bir daha yaşanmaması için ne tür tedbirlerin alındığını Başbakan Yıldırım’a sordu.

Ancak Ekim ve Ağustos ayında verilen her iki önerge de Meclis Başkanı İsmail Kahraman’ın imzasıyla işleme konulmayarak Botan’a iade edildi.

Gerekçe: ‘Sorulamayacak konular’

MA’dan Hayri Demir’in haberine göre Meclis Başkanı İsmail Kahraman, soru önergelerinin iade gerekçesini ise Meclis İç Tüzüğü’nün “Sorulamayacak konular” başlığı altında düzenlenen 97’nci maddeye dayandırdı.

Ağustos ayında verilen ve “iç tüzük hükümlerinde belirtilen nitelikleri taşımadığı” gerekçesiyle iade edilen önergeyi bir kez daha gözden geçiren HDP’li Botan’ın ikinci önergesi de aynı gerekçeyle işleme geçen hafta konulmayarak iade edildi.

İkinci önergenin iade gerekçesi de “Sorulamayacak konular” olarak gösterildi.

Ne olmuştu?

Ağustos ayında Şemdinli’nin Altınsu (Şapatan) köyünde köylülere işkence yapıldığı basına yansımıştı.

Hakkari Valiliği konuya dair yaptığı açıklamada, işkence olayının yaşanmadığını ve gerçeği yansıtmadığını savunmuştu.

Valilik tarafından yapılan açıklamada, “şüpheli şahıslar hukuka uygun olarak gözaltına alınmışlar, ancak bu esnada güvenlik güçlerimize direnen şahıslar da yetkiler dahilinde zor kullanılarak derdest edilmişlerdir” denilmişti.

Ancak işkence olayının ortaya çıkmasının ardından HDP heyeti, Altınsu köyüne giderek gözlemlerde bulunmuş ve konuya ilişkin bir rapor açıklamıştı.

“İşkence yok” diyen Hakkari Valiliği’ne tepki gösterilen raporda, “36 kişi yaklaşık bir saat boyunca cop, silah dipçiği, paspas sapı, kısa kesilmiş hortum ve demir çubuklarla işkenceye maruz bırakılmış” denilmişti.

Ayrıca Türk Tabipler Birliği de gözaltında işkenceye maruz bırakılan köylülere “’Sizin hatanız’ diyerek darp raporu vermeyen doktor Elif Ç.’ye soruşturma açılmasını istemişti.

36 kişinin işkence olayına dair sadece bir polis görevden uzaklaştırılmıştı.




Önceki Haber
FT: Sarraf davası ABD-Türkiye ilişkilerini 'paramparça edebilir'
Sonraki Haber
Bahçeli: Sarraf denilen şarlatan Türkiye'de yargılanmalı