Ana SayfaGüncelMüebbet hapisle yargılanıyor: Kurkut’u vuran polisin tutuklanması talebine ret

Müebbet hapisle yargılanıyor: Kurkut’u vuran polisin tutuklanması talebine ret

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Newrozu’nda Kemal Kurkut’u vuran ve müebbet hapis cezası ile yargılanan polis Y.Ş’nin tutuklanması için yapılan başvuru reddedildi.

Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülen Kemal Kurkut davasında sanık polis hakkında yapılan tutuklama talebi reddedildi.

Kurkut’un avukatı Reyhan Yalçındağ Baydemir, tutuksuz yargılanan davanın tek sanığı Y.Ş’nin delilleri karartacağı ve  kaçma şüphesi olduğu gerekçesiyle tutuklanması talebiyle Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz etti.

İtirazı değerlendiren mahkeme, oy birliği ile aldığı kararda sanık polisin tutuklanmasına yapılan itirazı reddetti.

Mahkemenin kararında şu ifadelere yer verdi:

Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; sanığın soruşturma aşamasındaki beyanları kendisinin de ateş ettiğini belirtmesi ve dosya kapsamına yansıyan davranış itibariyle kaçacağı ya da suç delillerini yok etmek, gizleme veya değiştirme yönünde bir eylemde bulunacağı yönünde dosyaya yansıyan herhangi bir emare bulunmaması, olay ile ilgili mevcut delillerin büyük ölçüde toparlanmış olması ile birlikte sanığın nüfuz edebileceği bir delil bulunmayışı, tutuklamanın bir tedbir oluşu dikkate alındığında şu aşamada sanık hakkında uygulanan adli kontrol tedbirlerinin yeterli olduğu anlaşılmakta müştekiler vekilinin sanığın tutuklanması yönündeki talebinin reddine karar verilmiştir.

Ne olmuştu?

Kemal Kurkut, 21 Mart 2017 tarihindeki Diyarbakır Newrozu’nun kutlandığı Newroz Parkı’na gelmek isterken üzeri yarı çıplak olmasına rağmen “canlı bomba şüphesi” iddiasıyla polisin açtığı ateşle vurularak öldürülmüştü.

Soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı iddianameyi cinayetin üzerinden 7 ay geçtikten sonra tamamlamış, iddianamede sanık polis Y.Ş.’nin “olası kastla adam öldürmek” suçundan müebbet hapis istemiyle yargılanması istenmişti.

Davanın iddianamesini kabul eden Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nin hazırladığı tensip zaptında, müebbet hapis ile yargılanacak polis Y.Ş. hakkında tutuklama kararı vermemişti.

Davada ilk duruşma ise 14 Aralık’ta görülecek.