Ana SayfaGüncelMYK sonrası HDP’den ‘seçim barajı’ açıklaması

MYK sonrası HDP’den ‘seçim barajı’ açıklaması

HABER MERKEZİ – Merkez Yürütme Kurulu toplantısının ardından yazılı bir açıklama yapan HDP, son günlerin gündem maddesi olan ‘seçim barajı’ tartışmalarının ‘demokratik ciddiyetten uzak bir şekilde’ tartışıldığını belirtti. Parti açıklamasında, ‘barajsız ve engelsiz bir seçimin her zaman savunulduğu’ vurgulandı. Açıklamada ayrıca Öcalan’a uygulanan tecrit için de “Kürt halkına yönelik bölgesel düşmanlık demektir” denildi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP), gerçekleştirdiği Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısının ardından “Demokrasi ve barış hedefine ortak mücadele ve dayanışma ile ulaşılacaktır” başlığı altında yazılı bir açıklama yayımladı.

Açıklamada, MYK’de, bölgedeki ve ülkedeki son siyasal gelişmeler ile sürmekte olan ilçe-il kongrelerinin değerlendirildiği belirtildi.

Parti açıklamasında son günlerin önemli gündem maddesi olan ‘yüzde 10 seçim barajı’ tartışmalarına da değinildi.

HDP’nin “demokrasi ve barış mücadelesini kararlılıkla sürdüreceğinin” vurgulandığı açıklamada, kimseyle görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşulları hatırlatıldı ve bunun “Kürt halkına yönelik bölgesel düşmanlık” anlamına geldiği savunuldu.

Toplantıya dair paylaşılan bilgiler özetle şu şekilde:

  • Bugün toplumun huzura, barışa ve adalete ihtiyacı var. Türkiye, iç ve dış politikasında çatışmacı, kutuplaştırıcı ve savaşçı değil, barışçı ve müzakereci bir politikaya sahip olmalı.
  • Sayın Öcalan üzerindeki tecrit bir an evvel sonlandırılmalı, İmralı Adası’na aile, avukat veya siyasi bir heyet bir an önce gitmelidir.
  • Eş Genel Başkan ve vekillerimizin rehin tutulmalarına halen son verilmemiştir. Bu konuda gerek iç gerekse uluslararası hukuk alanındaki çabalarımız sürmektedir. Er ya da geç hukukun üstünlüğü konusunda bir sonuç alacağımıza olan inanç ve kararlılıkla, 6-7 Aralık 2017 tarihlerinde Ankara’da olacak Eş Genel Başkan duruşmalarımıza destek ve katılım çağrısı yapıyoruz.
  • Son günlerde yeniden gündemleştirilmeye çalışılan seçim barajları, siyasi partilerin açık ittifak yapabilmeleri ve seçim sistemi gibi konular demokratik ciddiyetten uzak bir şekilde tartışılmaktadır. Demokratik ortamda yapılan, temsilde adaleti sağlayan ve koruyan, toplumdaki tüm farklı siyasi görüşlerin temsilini gözetecek barajsız ve engelsiz demokratik seçim sistemlerini ilkesel olarak hep savunduk. Bundan sonra da şu veya bu partiyi engellemek veya tasfiye etmek kaygılarıyla hazırlanacak seçim sistemlerinin karşısında olacağız. Bizim için bu konular demokrasi, temsilde adalet ve çoğulculuk açısından ilkeseldir ve öyle olmaya devam edecektir.
  • HDP, üyeleri ve seçmenleri, il ve ilçe örgütleri, vekilleri, tüm kurum, kuruluş ve ittifakları ile demokrasi ve barış mücadelesini kararlılıkla sürdürecektir.
Previous post
Yükseköğretim Kurumları Sınavı takvimi açıklandı
Next post
Ekim Devrimi yürüyüşüne plastik mermili müdahale: En az 10 kişi gözaltında