Ana SayfaDünyaPlaza de Mayo Anneleri’nden Marta Vasquez yaşamını yitirdi

Plaza de Mayo Anneleri’nden Marta Vasquez yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Arjantin’de zorla kaybettirenlerin akıbetini öğrenmek için mücadele eden Plaza de Mayo Anneleri Vakfı’nın lideri 90 yaşındaki Marta Vasquez yaşamını yitirdi.

Arjantin’de askeri dikta döneminde zorla kaybedilenlerin akıbetini öğrenmek için mücadele eden Plaza de Mayo’nun vakıf lideri Marta Vasquez, Buenos Aires şehrinde hayatını kaybetti.

90 yaşındaki Vasquez, Arjantin’de asker dikta döneminde zorla kaybedilen hamile kızı Maria Marta Vasquez Ocampo’yu 40 yıl boyunca aradı.

Tanıklarının anlatılarına göre Maria’nın “ESMA” adıyla anılan işkence ve kaybetme merkezinde 1977’de doğum yaptığı bildirildi, ancak Vasquez ne Maria’dan ne de torunundan bir daha haber alamadı.

Anma töreni

Marta’nın yaşamını yitirmesinin ardından Plaza de Mayo Vakfı, anma töreni düzenleyeceğini açıkladı.

Vakıf, anma törenini ‘veda etmek ve aynı Amerika kıtasındaki örgütler aracılığıyla hakikat ve anayasal adalet için çalışarak aynı neşe ve katılıkla devam edileceğine söz vermek’ için düzenleyeceğini duyurdu.

Vasquez aynı zamanda Kaybedilenlerin Yakınlarının Latin Amerika Federasyonu’na (Fedefam) liderlik ediyordu.

Adalet için çalışmalarıyla tanınan Vasquez, Buenos Aires yasama organı tarafından 1986 yılında “İnsan Hakları’nın Öne Çıkan Kişiliği” seçilmişti.

Ülkenin başkentindeki Plaza de Mayo’da her haftanın Perşembe günü yapılan gösterilere katılan Vasquez, birçok kez polis şiddetine maruz kalmış ve meydandan uzaklaştırılmıştı.

Plaza de Mayo Anneleri

Arjantin’de Plaza de Mayo Anneleri, tam 40 yıldır 1976-1983 yılları arasında darbe ile yönetime gelen askeri rejim döneminde gözaltına alınan ve bir daha kendilerinden haber alınmayan binlerce kişinin akıbetini soruyor.

Yakınları gözaltında kaybedilen, öldürülen kadınlar başkent Buenos Aires’te 40 yıldır her hafta başlarına beyaz eşarp takarak, Devlet Başkanlığı Sarayı’nın önündeki meydanda toplanıyor.

Arjantin’den yükselen bu mücadele aynı zamanda Türkiye’de de Cumartesi Anneleri’nin doğuşuna vesile oldu.

Kadınlar, özellikle Kürt illerinde polis ve asker tarafından gözaltına alınarak kaybedilen yada öldürülen ve faili meçhul kalan yakınlarının akıbetini sormak için Taksim’deki Galatasaray Meydanı’nda 27 Mayıs 1995’ten bu yana her Cumartesi oturma eylemi yapıyor.


Karınca Dış Haberler