Ana SayfaGüncelPYD masaya davet edilirken Erdoğan’dan operasyon açıklaması: ‘Rusya ile anlaşmamız Afrin’i kapsayacak’

PYD masaya davet edilirken Erdoğan’dan operasyon açıklaması: ‘Rusya ile anlaşmamız Afrin’i kapsayacak’

HABER MERKEZİ – Rusya’nın Suriye’deki barış görüşmeleri için PYD’yi masaya daveti gündemdeyken, Cumhurbaşkanı Erdoğan Rusya ile İdlib konusunda yapılan anlaşmanın Afrin’i de kapsadığını söyledi.

Azerbaycan dönüşü uçakta gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib operasyonu ve Afrin’e müdahale konularında açıklamalarda bulundu.

Rusya’nın Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) de içinde bulunduğu Kuzey Suriye Federasyonu yetkililerini barış görüşmeleri için masaya daveti gündemde olsa da Erdoğan, ‘İdlib konusunda Rusya ile şu anda bir dayanışma içinde’ olduğunu belirterek, “Bu, Afrin’i de kapsayacak” dedi.

Hürriyet’teki Hande Fırat imzalı haberde Erdoğan’ın konuya dair açıklaması şöyle aktarıldı:

İdlib konusunda Rusya ile şu anda bir dayanışma içindeyiz. Bu, Afrin’i de kapsayacak. Çünkü Afrin bizim için her an bir tehdit oluşturabilir. Bölücü terör örgütü mensupları, neymiş, kuzeyden Akdeniz’e ineceklermiş. Buna Afrin üzerinden ilerleyerek, İdlib’i işgal ederek yeltenebilirler. Biz tabii ki izin vermeyiz. Münbiç şu an tamamen onların (YPG) kontrolünde. İnsani yardım noktasında bizim elimizde birkaç köy var, Rusya’da birkaç köy var.

(PYD’nin) Deyrizor’dan Akdeniz’e ulaşabilmeleri için kuzeyi kullanmaları lazım. Kuzeyi kullanmaları da bizim onlara yol vermemiz halinde olabilir ki, bu da mümkün değil. Güneyde karşılarında rejim ve de Rusya var. Onlara ne rejim yol verir ne Rusya yol verir. DEAŞ’ın oradaki yerleri, Deyrizor’un olduğu yerler, petrolün en fazla olduğu yerler. Oralar kolay kolay kaptırılmak istenmez.

Rusya’nın PYD’ye daveti gündemde

Rusya, Suriye’de hem hükümet yanlısı hem de karşıtı olan çeşitli etnik grupları bir araya toplamayacağı bir kongrenin hazırlığını yapıyor.

Geçtiğimiz günlerde Rusya’nın söz konusu kongreye ülkenin kuzeyindeki Rojava yönetiminden yetkilileri de davet ettiği açıklanmıştı.

Kasım ayının ortasında düzenlenmesi planlanan kongre daveti için PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan bir açıklama yapmış, konferansa kesin olarak katılacaklarını ilan etmemekle beraber, çoğunluk görüşünün olumlu olduğunu söylemişti.

Rusya’nın, Türkiye’nin ‘terör örgütü’ olarak nitelendirdiği Demokratik Birlik Partisi’ni (PYD) Suriye’deki barış görüşmeleri için masaya daveti sonrası Türkiye’den ilk açıklama Cumhurbaşkanlığı’ndan gelmişti.

Sözcü Kalın, PYD’nin masaya davet edilmesi karşısında, “Bunu kabul etmemiz asla mümkün değil” açıklamasında bulunmuştu.

Afrin’e olası müdahale

Öte yandan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) Afrin’e yönelik hamleleri yer yer top atışları ile sürerken geçtiğimiz günlerde Afrin cephesinden bir açıklama gelmişti.

Olası bir Afrin operasyonuna dair değerlendirmelerde bulunan Demokratik Kuzey Suriye Kurucu Meclisi Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yusuf, “Afrin’de bir çatışma olursa bu bütün Kuzey Suriye sınırlarında yaygınlaşacak. Afrin’le sınırlı kalmayacak ve farklı alanlara sıçrayacak” demişti.

“Direnişle bu süreci karşılayacağımızı herkese belirtiyoruz” diyen Foza Yusuf, şöyle devam etmişti:

Afrin İdlib değil, çok farklı bir sürecin olacağını düşünüyorum. Halklarımız da güçlerimiz de bunu hazırlıklı. Topyekün bir direniş gelişir.


Bu kez batıdan bombalayan Türkiye’ye uyarı: ‘Afrin İdlib değil, operasyonun sonuçları ağır olur’

Previous post
239 gündür açlık grevinde: 'Nuriye için koşullar riski arttırıyor'
Next post
'Bergama'da yaşam hakkı tanınmıyor': Madenlerde siyanür kullanımı ve artan kanser vakaları