Ana SayfaGüncelPYD: Rusya ısrarcı, Soçi’deki kongreye katılacağız

PYD: Rusya ısrarcı, Soçi’deki kongreye katılacağız

HABER MERKEZİ – PYD Eş Başkanı Şahoz Hasan, Rusya’nın Soçi’deki görüşmelere katılmaları yönünde ısrarcı olduğunu söyledi ve kongreye katılacaklarını belirtti. IŞİD sonrası Suriye’ye ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Hasan, “IŞİD’den aldığımızı Suriye’ye vermeyiz” dedi.

Demokratik Birlik Partisi’nin (PYD) yeni Eş Genel Başkanı Şahoz Hasan, Şubat ayına ertelenen Soçi’deki Suriye kongresine, Türkiye’nin Afrin’e olası müdahalesine ve IŞİD sonrası Suriye’ye dair açıklamalarda bulundu.

Soçi’deki kongre

“Soçi’deki kongreye katılacak mısınız?” sorusuna “Katılacağız” yanıtını veren PYD Eş Başkanı, Ahvel’e şunları söyledi:

Moskova ile de ilişki halindeyiz. Onlarda bizim Soçi’deki kongreye katılmamızda ısrarlılar. Biz de o temel de çözüm projemizi sunacağız ve tüm toplantı ve kongrelere katılımımız Suriye krizinin çözümünde oldukça önemli ve gereklidir.

Türkiye’nin Afrin tehdidi

Sık Sık Afrin’e operasyon mesajı veren Türkiye’nin tutumuna da değinen PYD Eş Başkanı Hasan, böylesi bir durumda Rusya’nın belirleyici rolüne dikkat çekti.

Hasan, Rusya’nın Türkiye’nin Afrin’e olası operasyonu karşısında takınacağını tahmin ettiği tutumu ise şöyle anlattı:

Bana göre önemli olan soru şu; Türkiye Afrin’e ve tüm Rojava’ya saldırı tehdidinde mi bulunuyor? Bana göre, tüm tarafların Türkiye’nin tüm Suriye’ye karşı saldırıları ve emellerine karşı durması, olumlu bir adım olacaktır. Bununla birlikte, Rusya’ya rağmen Türkiye Afrin’e saldıramaz.

Batı Fırat tamamı ile Rusya’nın etki alanı içerisinde. Türkiye’nin Afrin’e yönelik yaptığı tehditlerin amacı, Suriye’deki demokratik çözüm projemiz olan demokratik federasyonu engellemek ve bunun yerine kendi çözümünü dayatmaktır.

Rusya, Türkiye’ye yeşil ışık yakmasaydı, Türkiye’nin Cerablus, El Rai, El Ezaz ve El Bab’a girmesi mümkün değildi. Fakat eğer Türkiye saldırsa da, kendimize olan güvenimiz tam ve iyi biliyoruz ki, bu saldırıların sonucu Türkiye için büyük bir facia olur.

IŞİD sonrası Suriye

Suriye’de IŞİD sonrası dönemin ‘oldukça tehlikeli’ olduğunu vurgulayan PYD Eş Başkanı Hasan, “Onun içinbde kalıcı çözümden bahsetmek henüz çok erken. Siyasal örgütlenmede netlik ve Suriye krizinde bir sonuca ulaşmak kolay değil” diye konuştu.

“Umarım Suriye rejimi ile hiçbir çatışma olmaz” diyen Hasan bir de şunları dile getirdi:

Ancak belirtmeliyim ki bazı çevrelerin düşündüğü gibi, binlerce şehidi IŞİD’den aldığımız bölgeleri Suriye rejimine teslim etmek için vermedik. Bizim bölgelere müdahale olması ve sivil vatandaşlarımızın mal ve can güvenliğini tehdit eden bir yaklaşım gelişmesi durumunda, biz de eli kolu bağlı seyredecek değiliz. Genel anlamda ise bir çatışma beklemiyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
AB: Gülen hareketini terör örgütü olarak görmüyoruz
Sonraki Haber
Dış basın: 'Utanç verici’ davada Rıza Sarraf'ın itiraflarını ne TRT ne AA gördü