Ana SayfaDünya“Sarraf davası ‘milli’ değil, uluslararası bir suç örgütünün hikayesi”

“Sarraf davası ‘milli’ değil, uluslararası bir suç örgütünün hikayesi”

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetinin en has isimlerinin Sarraf davasının içinde olduğunu ve üç ayrı dosyanın sırada bekletildiğini savunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, hükümetin davayı “milli” bir dava olarak görmesini eleştirerek, “Bu bir mili dava değil. Aslında uluslararası bir suç örgütünün hikayesi” dedi.

ABD’yi dolandırma, İran’a karşı uygulanan yaptırımları delme, kara para aklama, kara para aklamak için komplo kurma ve ABD bankalarını dolandırma suçlamalarıyla 75 yıl hapsi istenen İran ve Türkiye vatandaşı Rıza Sarraf’ın davası hükümetin temel gündemi haline gelirken, davayı yakından takip eden birçok isim bulunuyor.

Bu isimlerden biri de Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger.

“Milli bir dava değil”

Davada gelinen aşamayı ve Türkiye’ye etkilerini Mezopotamya Ajansı’ndan Yasin Kobulan’a değerlendiren Aksünger’e göre bu dava, hükümetin aksettirdiği gibi bir “milli” dava değil, aksine “uluslararası bir suç örgütünün hikayesi bu”.

“Bu davanın hükümeti korkutması kadar doğal bir şey yok” diyen Aksünger, bunun nedeni ise “Hükümetin asli elamanları işin içerisinde. Çünkü Erdoğan’ın en has adamları içerisinde” sözleriyle açıklıyor.

Öte yandan Aksünger, Sarraf’ın ilk başlarda hiçbir anlaşma yapmadan Türkiye’nin kendisini kurtarabileceğini düşündüğünü dile getiriyor ve şu iddiada bulunuyor:

Hukuki ve uluslararası bir davadır bu. Çünkü 17-25 Aralık yolsuzluk iddiası ile başlayan bu dava aslında 2017 yılında Edirne gümrüğünde 210 kilo eroinin yakalanması ile başlıyor.

“Sarraf o günden sonra kayboldu”

Rıza Sarraf’ın ABD’de 25 Eylül’de görülen duruşmasında hazır bulunduğunu hatırlatan Aksünger, “Zarrab o günden sonra ortadan kayboldu. Avukatları da kayboldu” diyor.

Aksünger, sözlerine şöyle devam ediyor:

15 Ekim’de savcılık ek iddianamede 3 bine yakın tape işin içine koydu. Herkes bunun 17 Aralık tapeleri olduğu şeklinde değerlendirdi. Ama hikaye biraz daha farklı. Bu, savcılığın da bu konu hakkında bir çalışmasının olduğunu gösteriyor. 2015’te de bazı dinlemeler yapıldığı, ABD ile olan dinlemelerin içerisinden bazı şeylerin çıkarıldığı anlaşılıyor.

“Açılmamış 3 dosya var”

Aksünger’in başka bir iddiası ise dava kapsamında açılmamış üç dosyanın olduğu yönünde.

CHP Genel Başkan Yardımıcısı’na göre açılmamış dosyaların içerisinde bakanlar veya hükümet yetkilileri, üst düzey bürokratlar olduğu söyleniyor.

Aksünger, konuya ilişkin dosyaların açıklandığında olabilecekleri ise şöyle özetliyor:

O zaman bunların iadeleri istenecek. Böyle olunca diplomatik kriz çıkacak. Avrupa’da bunun içerisine girecek. Bir numara diye bir kavram var dosyada. ‘Türk bankası’ kavramı var dosyada ve ‘bir’ olarak geçiyor. Demek ki en az bir banka var. Anlayacağımız bunun devamı var. O zaman bunun ekonomik, siyasi yaptırımları olacak. Çok büyük sorunlarla karşı karşıyayız anlamına geliyor bu da.

Dava 4 Aralık’ta

ABD’yi dolandırma, İran’a karşı uygulanan yaptırımları delme, kara para aklama, kara para aklamak için komplo kurma ve ABD bankalarını dolandırma suçlamalarıyla açılan davanın 27 Kasım’da görülmesi beklenen ana duruşması, jüri seçiminin 27-28 Kasım’a ertelenmesi nedeniyle 4 Aralık’a ertelendi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadınlardan 25 Kasım çağrısı: Erkek-devlet şiddetine karşı sokağa
Sonraki Haber
Park Chan Wook’un ilk televizyon dizisinde başrol Alexander Skarsgård’ın