Ana SayfaGüncelSarraf ‘itirafçı’ oldu iddiası: ‘Cezaevinden çıkarıldı, savcılıkla işbirliğine başladı’

Sarraf ‘itirafçı’ oldu iddiası: ‘Cezaevinden çıkarıldı, savcılıkla işbirliğine başladı’

HABER MERKEZİ –  ABD’de tutuklu yargılanan Rıza Sarraf’ın durumuna ilişkin tartışmalar sürerken, ABD’li basın kuruluşu NBC’den Sarraf’ın savcılıkla işbirliğine başladığı iddiası geldi.

ABD’de İran’a yönelik yaptırımları delmek ve kara para aklamak gibi suçlardan 75 yıla kadar hapis cezası ile yargılanan Türkiye ve İran vatandaşı Rıza Sarraf’ın durumuna ilişkin tartışma sürüyor.

Avukatlarının ‘5 gündür haber alamıyoruz’ iddiasında bulunduğu Rıza Sarraf için Türkiye, ABD’ye yazılı nota verilmiş ve notaya ABD’den sözlü yanıt gelmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ABD’den Sarraf’ın durumuna ilişkin “Başka bir yerde. Sağlığı da iyi, güvende, bir sorun yok” cevabı geldiğini açıklamıştı.

ABD’li basın kuruluşu NBC ise Sarraf’ın davada savcılıkla işbirliğine başladığını iddia etti.

‘Sarraf savcılık ile görüşmeye başladı’

BBC’nin aktardığı habere göre  bu iddia soruşturma konusunda bilgi sahibi olan iki kaynağa dayandırılıyor.

“Savcılık Sarraf’tan Türkiye hükümeti ile görevden alınan Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn arasındaki bağlara dair bilgi talep edebilir” ifadesine yer verilen haberde Sarraf’ın cezaevinden çıkartıldığı ve savcılık ile görüşmeye başladığı kaydediliyor.

Haberde ayrıca “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan bu gelişmeyi önlemek için yoğun çaba sarf etmişti” ifadesi dikkat çekiyor.

Aynı haberde Donald Trump’ın başkan seçilmesinin ardından Bharara’nın Mart ayında görevden alındığı anımsatılıyor ve “Yetkililer görevden alma kararı ve Zarrab davası arasında bir ilişki bulunmadığını söylüyorlar” ifadesi yer alıyor.

Haberde dikkat çeken bir ifade ise şöyle:

Özel yetkili savcı Robert Mueller, Aralık’ta Ulusal Güvenlik Danışmanı olarak göreve başladıktan sonra Michael Flynn’in Fethullah Gülen’in kaçırılıp Türkiye’ye getirilmesi ile Sarrab davasının düşürülmesi için Türkiye’den 15 milyon dolar alıp almadığı konusunu soruşturuyor.

NBC ve MSNBC’nin hukuk uzmanı avukat Danny Cevallos’un görüşlerine de yer verdiği haberde Cevallos, konu hakkında şunları söylüyor:

Eğer boşlukları doldurursanız federal yetkililerin Erdoğan ve Flynn arasındaki bağlantının izini sürmeye çalıştığını görebilirsiniz. Eğer Zarrab’ın bu konuda bilgisi varsa, itirafçı yapmaları çok ciddi bir gelişme olur.

Sarraf’ın avukat ekibinde yer alan Rudy Giuliani ile Michael Mukasey’in Türkiye’ye giderek davayı Cumhurbaşkanı Erdoğan ile de görüştüğü iddiasına da yer verilen haberde “New York Güney Bölgesi Başsavcılığı ve Zarrab’ın avukat ekibinin sözcüsü Benjamin Brafman konuyla ilgili görüş vermeyi reddetti. Mukasey, Giuliani ve Biden ise şu ana kadar görüş talebine yanıt vermiş değil” deniliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Almanya'dan Ankara Valiliği'nin LGBTİ film festivalini yasaklamasına tepki
Sonraki Haber
İstanbul Kadın Meclisleri'nden 25 Kasım çağrısı: "Hiçbir şiddet karanlıkta kalmayacak"