Ana SayfaGüncelSavcı Gülmen’e tahliye istedi, mahkeme ‘tutukluğa devam’ dedi

Savcı Gülmen’e tahliye istedi, mahkeme ‘tutukluğa devam’ dedi

HABER MERKEZİ – 264 gündür açlık grevi eylemini sürdüren tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ile Semih Özakça’nın yargılandıkları davanın beşinci duruşması Sincan Cezaevi Kampüsü’nde görüldü. Savcı, Gülmen için ‘adli kontrol şartı’ ile tahliye talep etti. Bunun üzerine Gülmen, “Sizden bir lütuf değil, sadece hukukun gereklerini yerine getirmenizi istiyorum” dedi. Mahkeme heyeti ise Gülmen’in tutukluluğuna devam karar verdi.

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edildikleri işlerine geri dönebilmek talebiyle açlık grevi eylemi yapan tutuklu akademisyen Nuriye Gülmen ile öğretmen Semih Özakça’nın eylemleri 264’üncü gününde.

Eğitimcilerin yargılandığı davanın beşinci duruşması, Sincan Cezaevi Kampüsü’ndeki salonda görülüyor.

Gülmen, duruşmaya Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, Özakça ise duruşma salonuna tekerlekli sandalye ile geldi.

Savcıdan tahliye talebi

Savcı, Nuriye Gülmen’in kaçma şüphesi olmaması ve delilleri karartma ihtimali olmaması gerekçesi ile adli kontrolle serbest bırakılmasını istedi.

Gülmen: Sadece hukukun gereklerini yerine getirmenizi istiyorum

Savcının talebinin ardından söz alan Gülmen, “Avukatlarla görüşmenin sağlanamadığını, bulunduğum koşulların sağlığımı ne derece olumsuz etkilediğini, savunma hakkımın gasp edildiğini uzun uzun anlatmıştım. Sizden tahliyem ile bir lütuf beklemiyorum, sadece hukukun gereklerini yerine getirmenizi istiyorum” dedi.

Avukat Murat Yılmaz da esas hakkındaki savunma için süre istedi ve kovuşturmanın genişletilmesini talep etti.

CHP’li vekil tanık olarak dinlendi

Yılmaz’ın taleplerinin ardından Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Milletvekili Ali Haydar Hakverdi’nin tanık olarak dinlenilmesine geçildi.

CHP’li vekil, “Olayların tamamı hakkında fikrim var. 15 Temmuz’dan sonra çok ciddi sayıda idari tasarrufla ihraç olunca birçok mağdur yaratıldı. CHP olarak bu konuda bir komisyon kurduk” dedi ve şöyle devam etti:

Acun ve Nuriye iki öğretmenimiz rahatlıkla Meclis’e girdi ve dertlerini anlattılar. Komisyon’a başvurduklarını ve sonuç beklemediklerini, bir kamuoyu oluşturmak için eyleme başvuracaklarını söylediler. Yüksel’de oturma eylemine başlayacaklarını söylediler. Oturma eylemine başlayacakları, seslerini duyuramazlarsa açlık grevine başlayacaklarını, eylem yasağı olduğu için gözaltına alınacaklarını, gözaltı sürecinde yanlarında olursak daha az hak ihlali yaşanacağını söylediler. Mümkün olduğunca gözaltı takibine gittik, bunlar suçsuz dedik, siyasi sorumluluğumuzu yerine getirdik. Oturma eyleminden sonuç alınmayınca başta söyledikleri gibi açlık grevine gittiler, şahidim ilk günden bu güne kararlı olduklarını biliyorum.

Diğer tanıkların da dinlenmesinin ardından duruşmaya 14.00’e kadar ara verildi.

‘Etkin bir soruşturma yürütülmesi için tahliye olmak istiyorum’

Aranın ardından söz alan avukatların savunma yaparken, Gülmen de “Tahliye olup mahkemenizin önünde savunma yapmak istediğimi daha önce belirtmiştim. Yine söylüyorum bu davaya, açlık grevi eylemine nasıl başladığımıza, eylemimize ilişkin anlatacağım bir çok şey var. Etkin bir soruşturma yürütülmesi için tahliye olmak istiyorum” dedi.

Gülmen’e tahliye edilmedi

Aranın ardından başlayan duruşmada mahkeme heyeti, Nuriye Gülmen’in tutukluğuna devam kararı verdi.

Duruşma ise 1 Aralık’a ertelendi.

Mahkeme Gülmen’in duruşmada hazır edilmesine de karar verdi.

‘Nuriye duruşmaya gelmek istiyor’

Duruşma öncesi DW Türkçe’ye konuşan Semih Özakça, Gülmen’in duruşmaya getirilip getirilmemesinin sağlıkla ilgili olmadığını belirterek, “Gülmen’in gelmek istediğini söylediğini, orada o koşulları yaratılabileceğini söylediğini” hatırlattı.

Özakça, Nuriye Gülmen’in tutuksuz yargılanmak üzere tahliye edilip edilmeyeceğine yönelik öngörüde bulunamadığını söyledi.

Cumhuriyet’in sorularını avukatları aracılığıyla yanıtlayan Nuriye Gülmen ise “Dava dosyamız bir çöp” diyerek, savcının mütalaa vermesine yönelik şu eleştiride bulundu:

Bizim dosyada -henüz ben ve Acun savunma yapmamışken- savcı mütalaa verdi. (…)Bizim söylediklerimizin, söyleyeceklerimizin bir önemi yok. Kararı duruşmaya gelmeden vermiş, mütalaasını yazmış gelmiş. Sen kendini anlat dur. Mütalaa cepte! Daha savunma yapmadım ben, bu neyin mütalaası. Usul kuralları filan savcının umurunda değil. Yargılamayı bir an önce bitirmek istiyor. Cezalar verilsin, bu iş bitsin!

Gülmen ayrıca ‘Zorla müdahale cinayettir’ diyerek, herhangi bir müdahaleyi kabul etmediğini söyledi ve ancak işe iade edilmesi halinde açlık grevine son verebileceğini ifade etti.

Önceki duruşmada neler oldu?

Önceki duruşmaya da getirilmeyen Gülmen, mahkemeye SEGBİS ile bağlanmış ve sadece tutulduğu koşulları anlatmıştı. Mahkeme başkanı ise Gülmen’e SEGBİS yolu ile savunma yapmazsa susma hakkını kullandığı yönünde değerlendireceklerini açıklamıştı.

Mahkeme, “Nuriye Gülmen’in tutukluluk halinin devamına”, Semih Özakça’nın adli kontrol talebinin reddine, Acun Karadağ’ın ise her hafta imza atmak şartıyla adli kontrolüne karar vermişti.


Nuriye Gülmen tahliye edilmedi


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
'Zor Geçmişlerle Yüzleşme Pratikleri: Bosna Hersek Deneyimi' konferansı 1 Aralık'ta
Sonraki Haber
Koalisyon: DSG'ye desteğimiz Kürt güçleri de dahil olmak üzere devam edecek