Ana SayfaEkonomiSektörel güvende ‘iyimserlik’ son buldu

Sektörel güvende ‘iyimserlik’ son buldu

HABER MERKEZİ – Kasım ayında hizmet, perakende ve inşaat sektörü güven endeksleri düşüş trendini sürdürdü. Hizmet sektörü 99,7, perakende ticaret sektörü 99,9 ve inşaat sektörü 82,4 değerini aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Kasım ayı “Sektörel Güven Endeksleri” raporunu yayımladı.

Hizmet, Perakende ve inşaat sektörü güven endekslerinin üçünde de düşüş gerçekleşti. Hizmet ve perakende ticaret sektörünün 100 puanın altına inmesiyle 3 endeks de referans değerin altına indi.

Mevsim etkilerinden arındırılmış hizmet sektörü güven endeksi Ekim ayında 101,1 iken, kasım ayında yüzde 1,4 oranında azalarak 99,7 değerine düştü.

Hizmet sektörü güven endeksindeki bu azalış; son üç aylık dönemde “iş durumunun” iyileştiğini ve “hizmetlere olan talebin” arttığını değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

Perakende 100 değeri sınırına geriledi

Mevsim etkilerinden arındırılmış perakende ticaret sektörü güven endeksi kasım ayında yüzde 3,9 oranında azalarak 99,9 değerine geriledi.

Perakende ticaret sektörü güven endeksindeki bu düşüş; son üç aylık dönemde “iş hacmi-satışların” arttığını ve “mevcut mal stok seviyesinin” mevsim normallerinin altında olduğunu değerlendiren girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

İnşaat sektörü güven endeksi 82,4 oldu

Mevsim etkilerinden arındırılmış inşaat sektörü güven endeksi bir önceki ayda 84,2 iken, kasım ayında yüzde 2,1 oranında azalarak 82,4 değerine düştü.

İnşaat sektörü güven endeksindeki bu azalış; “alınan kayıtlı siparişlerin mevcut düzeyini” mevsim normalinin üzerinde değerlendiren ve gelecek üç aylık dönemde “toplam çalışan sayısında” artış bekleyen girişim yöneticisi sayısının azalmasından kaynaklandı.

Sektörel güven endeksi neyi ifade ediyor?

Sektörel güven endeksleri 0-200 aralığında değer alabilmekte, endeksin 100’den büyük olması sektörün mevcut ve gelecek döneme ilişkin iyimserliğini, 100’den küçük olması ise kötümserliğini göstermektedir.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Eski Bakan Günay: Sarraf Davası bazı çevreleri tedirgin ediyor
Sonraki Haber
Plastik kullanımından kaçınmak için 7 basit yol