Ana SayfaGüncel‘Sen seç ben tanımam’: HDP’li vekiller 4 Kasım’ın yıldönümü için Meclis’te yürüdü

‘Sen seç ben tanımam’: HDP’li vekiller 4 Kasım’ın yıldönümü için Meclis’te yürüdü

HABER MERKEZİ – HDP’li milletvekilleri, eş genel başkanları ve milletvekillerinin gözaltına alındığı ve “siyasi darbe” olarak nitelendirilen 4 Kasım’ın birinci yıldönümü için Meclis’te yürüdü. Tutuklu vekillerin fotoğrafları taşınan yürüyüşün bitiminde bir açıklama yapan HDP’li Filiz Kerestecioğlu, “HDP’ye dönük baskıların 4 Kasım ile sınırlı kalmadığını, şimdi de vekilliklerin düşürülerek yurttaşa ‘sen seç ben tanımam’ denildiğini” söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, eş genel başkanları ve milletvekillerinin gözaltına alındığı ve “siyasi darbe” olarak nitelendirilen 4 Kasım 2016’nın birinci yıldönümü için bugün Meclis’in içinde bir yürüyüş düzenledi.

Tutuklu vekillerin fotoğraflarını taşıyan HDP’liler, “Meclis çürüdü, kendi kendini inkar ediyor” diyerek, Meclis Başkanlığı’nın sessizliğine tepki gösterdi.

Meclis’in basın kapısında açıklama yapan HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, HDP eş genel başkanları ve milletvekillerinin ‘hukuksuz ve planlı bir operasyonla tutuklanması’nın üzerinden bir yıl geçtiğini söyleyerek, şunları dile getirdi:

Ülke milletvekili hapishanesi, ülke gazeteci hapishanesi, ülke akademisyen, eğitimci hapishanesi… Sokaklarda hiçbir eyleme izin verilmediğinden zaten sokakların kendisi hapishaneye dönmüş durumda.

Kerestecioğlu, tüm milletvekillerinin ‘tek bir yerden gelen emir ve operasyonla’ gözaltına alınarak tutuklandığını ifade etti.

“Bağımsız olun, biat etmeyin”

Yargının talimatla görev yaptığını da savunan Kerestecioğlu, “Hukukçu vekiller olarak yargıya tekrar seslenmek istiyoruz. Bağımsız olun, biat etmeyin. Yürütme organının sizi etkilemesine izin vermeyin” şeklinde konuştu.

‘Sen seç ben tanımam’

HDP Meclis Grubu’na dönük baskıların sadece tutuklama ve gözaltılarla sınırlı olmadığına da dikkat çeken Kerestecioğlu, şöyle devam etti:

HDP grubunun sayısını da milletvekilliklerini düşürerek azaltmaya çalışıyorlar. AKP, milletvekillerini tutuklayarak demokrasiye karşı darbe yaptı, bu darbeye milletvekilliklerini düşürerek devam ediyor. Milletvekillerinin yasama faaliyetinden alıkonulması, yurttaşa ‘sen seç ben tanımam’ demektir. Bugün zaten hem bizim seçilmiş belediye başkanlarımıza yaptıklarını kendi belediyelerine de yapıyorlar. ‘Sen seç ben tanımam’ diyorlar. İşte bu darbedir. Bugün bu ülkenin hem seçilmiş milletvekilleri hapiste olduğu gibi ülkenin yerelde yüzde 43ü kendi seçmediği insanlar tarafından yönetiliyor.

“Parlamento tarihinde görülmemiş bir demokrasi katliamı”

Meclis Başkanı İsmail Kahraman’a da seslenen Kerestecioğlu, “Başkanı olduğunuz Meclis çatısı altında 10 milletvekili tutuklu, 5 milletvekilinin vekilliği düşürüldü! Halkın verdiği oyu tanımayan bir Meclise Başkanlık ediyorsunuz. Halkların Demokratik Partisi olarak, bu parlamento tarihimizde görülmemiş demokrasi katliamıyla ilgili Meclis Başkanlığını bu konuyla ilgili bir açıklama yapmaya davet ediyoruz” dedi.

4 Kasım’dan bu yana 15 HDP’li vekil tutuklandı

4 Kasım 2016’dan bu yana devam eden süreçte toplamda 15 HDP milletvekili tutuklandı.

Bu süreçte 27 milletvekili, bir kısmı birden fazla olmak üzere toplam 67 kez gözaltına alındı.

Halen HDP’nin 9 milletvekilli tutuklu bulunuyor.

Ayrıca HDP’li 5 ismin de vekilliği düşürülmüş durumda.

Previous post
Diyanet'in bütçesi 7 milyara yükseldi, en büyük pay ‘Ahlaki yozlaşmayla mücadele’ye
Next post
Rusya'dan PYD davetine itiraz eden Ankara'ya: Onlar Suriye'nin vatandaşı, Türkiye'nin değil