Ana SayfaDünyaSuudi Arabistan’daki yolsuzluk operasyonunda ikinci dalga: İş insanları gözaltında

Suudi Arabistan’daki yolsuzluk operasyonunda ikinci dalga: İş insanları gözaltında

HABER MERKEZİ – Suudi Arabistan’da 11 prensin de aralarında bulunduğu onlarca kişinin gözaltına alındığı yolsuzluk operasyonu bugün yeni bir gözaltı operasyonuyla sürdürülüyor.

Suudi Arabistan’da yolsuzluk soruşturması kapsamında yapılan operasyonun ikinci dalgası başladı.


Suudi Arabistan’da 11 prens ve bakanlar gözaltında


Reuters’ın resmi bir yetkiliye dayandırılan haberinde politika ve iş dünyasına yakın kişilerin gözaltına alındığı bildirildi.

Son gözaltıların 2011’de yaşamını yitiren Savunma Bakanı Prens Sultan bin Abdulaziz ile ve ailesi ile yakın bağlantısı olan kişiler olduğu ifade edilirken, diğerlerinin ise daha düşük düzeyde devlet görevlileri olduğu bildirildi.

Dondurulan banka hesaplarının sayısı 1700’e çıktı

Ancak bazı Batılı yetkililer, dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan ülkede yaşananlardan rahatsızlık duyuyor.

Suudi Arabistan borsası Çarşamba günü yolsuzlukla mücadelenin ekonomik etkisi hakkındaki endişeler nedeniyle düşmeye devam ederken, Veliaht Prens Muhammed bin Salman ve Suudi merkez bankası soruşturma ile ilgili endişeleri hafifletmeye çalışıyor.

Suudi Merkez Bankası yolsuzluk operasyonunda bazı iş insanlaın ve siyasilerin banka hesapları dondurulurken, Suudi Arabistan hükümeti, operasyonların şahıslarla ilgili olduğunu, çok uluslu şirketlere yönelik herhangi bir adım atılmayacağını söylüyor.

Tasfiye sonucunda dondurulan yurt içi banka hesaplarının sayısı ise 1.700’ün üstüne çıktı.

Cumartesi gecesi gerçekleşen ilk operasyonda 11 prens, 4 bakan ve onlarca iş insanı tutuklanarak Riyad’da bulunan otele götürülmüştü.

Pazartesi günü açıklama yapan Suudi Arabistan Başsavcılığı, ilk dalganın şüphelilerin kaçma ihtimali nedeniyle gizli tutulduğunu ifade etmişti.

Başsavcılık: Sadece bir başlangıç

Suudi Arabistan Başsavcısı, Kraliyet Ailesi’nden onlarca ismin, bakanın ve iş insanının gözaltına alındığı operasyonları, yolsuzluk ile mücadelede “sadece bir başlangıç” diye tanımlamıştı.

Gözaltına alınanlar arasında sık sık Bodrum’u ziyaret eden, 17 milyar dolarlık servetiyle dünyanın sayılı zenginleri arasında yer alan Prens El Velid bin Tallal da bulunuyordu.

ABD’den açıklama

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, Suudi Arabistan’da aralarında prensler, bakan, bakan yardımcıları, eski bakanlar ve iş insanlarının olduğu onlarca kişinin “yolsuzluk ve rüşvet iddiasıyla” gözaltına alınmasına ilişkin günlük basın toplantısında açıklama yaptı.

Nauert, “Suudi yetkilileri, yolsuzluk yaptığını düşündükleri yetkililere ilişkin yürüttükleri soruşturmaları devam ettirmeleri konusunda teşvik ediyoruz. Bu süreci adil ve şeffaf bir şekilde yürütmelerini umut ediyoruz” diye konuştu.