Ana SayfaGüncelTahir Elçi 10.53’te anıldı: ‘Ölümü, barıştan uzaklaşılan sürecin miladı’

Tahir Elçi 10.53’te anıldı: ‘Ölümü, barıştan uzaklaşılan sürecin miladı’

HABER MERKEZİ – 28 Kasım 2015 tarihinde öldürülen Diyarbakır Barosu’nun eski başkanı Tahir Elçi, ölümünün ikinci yılında anıldı. Anmada, Elçi’nin öldürülmesinin barıştan uzaklaşılan sürecin miladı olduğu vurgulanarak, olayın aydınlatılması çağrısı yapıldı.

28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi, ölümünün ikinci yılında anıldı.

Diyarbakır Barosu’nun düzenlediği anma, Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare’nin sokağı başında 10.53’te, birçok kişinin katılımıyla gerçekleşti.

Elçi’nin vurulduğu Yenikapı Sokak’ın “yasaklı” alanda olduğu gerekçesiyle açıklama için gelenlere kapatılmasına ve polis ablukasına rağmen anmaya birçok kişi katıldı.

Anmaya katılanlar arasında Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekilleri, baro başkanları, akademisyenler, insan hakları savunucuları, aydın, yazar, sivil toplum ve siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra çok sayıda avukat da vardı.

“İnsanlığın bu ortak mekanında çatışma istemiyoruz”

Anmada, üzerinde Elçi’nin fotoğrafının yer aldığı Kürtçe ve Türkçe “Seni unutmayacağız” ve Elçi’nin öldürülmeden önce söylediği “İnsanlığın bu ortak mekanında çatışma, operasyon istemiyoruz” sözlerinin yer aldığı pankart ile fotoğrafının bulunduğu dövizler taşındı.

Ayrıca Elçi’nin yaşamını yitirmeden önce Dört Ayaklı Minare önünde yaptığı açıklamanın ses kaydı da dinletildi.

Ardından Elçi’nin vurulduğu saat olan 10.53’te saygı duruşunda bulunulduktan sonra Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen açıklama yaptı.

“Tahir Elçi’nin sesindeyiz”

Aradan geçen 2 yılda yüreklerindeki acı ve öfkenin katlanarak devam ettiğini vurgulayan Özmen, “Biliyoruz; ölüm, çoğu zaman bir cam kırığı gibi keskin ve kalanlar için sonsuz bir burukluktur. Ve yine biliyoruz ki; bu burukluğumuzun yarına kalan bir sesi vardır. Bu ses hukukun, vicdanın ve adaletin hiç kısılmayacak sesi, yani Tahir Elçi’nin sesidir. Bu inançla yineliyoruz; Tahir Elçi’nin sesindeyiz” dedi.

“Elçi’nin ölümü, barıştan uzaklaşılan sürecin miladı oldu”

Ayrıca Özmen, “Tahir Elçi’nin katledildiği 28 Kasım 2015 tarihi ise Türkiye’nin demokrasiden ve barıştan alenen uzaklaştığı bir sürecin miladı olmuştur” dedi ve başlayan yeni süreç ile beraber insan hakları ihlallerinde artışa ve sivil yerleşim alanlarında çatışmaların yaygınlaşmasına değindi.

Özmen’in dikkat çektiği bir başka konu ise Elçi’nin öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen olayın faillerinin tespit edilmesine yönelik somut ilerleme kaydedilmemesiydi.

Sözlerine “Bu suikast aydınlatılmadığı sürece Türk hukuk siteminin adalet terazisi ail (dengede olmayan terazi) kalacaktır” ifadeleriyle devam eden Özmen, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a da çağrıda bulundu.

Özmen, “Bugünün Cumhurbaşkanı olarak mesuliyetinizin gereğini yerine getirmenizi bekliyoruz” diye konuştu.

Dört Ayaklı Minare önüne karanfiller atıldı

Konuşma sonrası Elçi’nin eşi Türkan Elçi ve beraberindekiler, sokağı örten branda ve polis bariyerinin üzerine kırmızı karanfiller ve Elçi’nin fotoğrafını bıraktı.

Anmaya katılanlardan bazıları ise sokağı kapatan bariyerler üzerindeki brandayı yırtarak, ellerindeki karanfilleri Dört Ayaklı Minare’nin bulunduğu sokağa doğru fırlattı.

Elçi, mezarı başında anıldı

Sabah gerçekleştirilen anmanın ardından Tahir Elçi, yaşamını yitirişinin ikinci yıldönümünde Yeniköy Mezarlığı’ndaki kabri başında da anıldı.

Elçi’nin eşi Türkan Elçi, bölge barolarının başkanları, Sakarya ve Ankara baro başkanları, HDP’li ve CHP’li milletvekilleri, avukatlar, Amedspor taraftar grupları, siyasetçiler ile sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı anmada, Elçi’nin mezarına karanfil bırakılarak dualar okundu.

Burada konuşan HDP’li Osman Baydemir, “Tahir Elçi’nin coğrafyasına mutlaka özgürlük gelecek” derken, CHP’li Sezgin Tanrıkulu ise, Elçi’nin ölümüne ilişkin soruşturmayı yürüten Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na seslenerek, “Tahir Elçi ömrü boyunca etkin bir soruşturma için mücadele etti, şimdi kendi soruşturması etkin ve adil bir şekilde yürütülmüyor” dedi.

Failleri tanıdıklarını dile getiren Tanrıkulu, “Onların deyimiyle şunu söylüyorum, eğer hırsız evin içindeyse, kilit işe yaramaz” diye konuştu.

Açıklamalar ardından anma etkinliği alkışlarla sona erdi.

Tahir Elçi’yi anma etkinlikleri kapsamında bu akşam fotoğraf sergisi ve belgesel gösterimi de yapılacak.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu 'belgelerle' konuştu, Erdoğan'a seslendi: Gereğini yap
Sonraki Haber
AKP'den Kılıçdaroğlu'na ilk yanıt: Açıkladığı belgeler ticaret kaynaklı