Ana SayfaGüncelTahliye olan gazeteci Kızılkaya: Mesleğimizden vazgeçirmeye çalışıyorlar

Tahliye olan gazeteci Kızılkaya: Mesleğimizden vazgeçirmeye çalışıyorlar

HABER MERKEZİ – Tutuklu yargılandığı Özgür Gündem davasının dün görülen duruşmasında tahliye edilen Gazeteci İnan Kızılkaya, korsanvari bir şekilde işletilen hukukla yapılan tutuklamalar aracılığıyla gazetecilerin meslekten vazgeçirilmeye çalışıldığını söyledi.

Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem Gazetesi’nin yazar ve yöneticilerin yargılandığı davanın dün görülen duruşmasında Gazetenin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya 441, İmtiyaz Sahibi Kemal Sancılı ise 301 gün tutukluluğun ardından tahliye edildi.

Mahkeme kararının ardından akşam saatlerinde tutuldukları Silivri Cezaevi’nden tahliye edilen Kızılkaya, korsanvari bir şekilde işletilen bir hukukla yapılan tutuklamalar aracılığıyla gazetecilerin meslekten vazgeçirilmeye çalışıldığını söyledi.

Evrensel’den Meltem Akyol’a konuşan Kızılkaya, aynı gün görülen Cumhuriyet Gazetesi davasında meslektaşlarına tahliye çıkmadığı için tahliyelerine sevinemediklerini söyledi.

Kızılkaya,”Cumhuriyet davası da vardı ve oradaki gazeteci arkadaşların da özgürlüğüne kavuşabileceğine dair bir umut vardı fakat o gerçekleşemedi. O gerçekleşmeyince benle Kemal’in (Sancılı) hevesi biraz kursağımızda kaldı” dedi.

Türkiye’de içerisi mi cezaevi, dışarısı mı cezaevi, tahlil etmenin çok zor olduğunu söyleyen Kızılkaya, “İkisi birbirine karışmış durumda” dedi.

‘Korsanvari bir hukuk var’

Kızılkaya şöyle devam etti:

Türkiye’de arkasına yaslanabileceğimiz bir hukuk yok. Sadece Kürtler, Aleviler, sosyalistler açısından değil, sadece basın emekçileri açısından değil, toplum açısından da arkanızı yaslayabileceğiniz, kendinizi savunabileceğiniz bir hukuk yok. Dolayısıyla burada korsanvari bir şey var, maalesef adalet tu kaka edilmiş durumda.

‘Gazetecileri mesleklerinden vazgeçirmeye çalışıyorlar’

Biraz insanların burnunu sürterek, açıkçası yaptığınız işten, mesleğinizden, sizi vazgeçecek noktaya getirmeye çalışıyorlar. Dolayısıyla bu sistematik bir şey, sadece bana değil bütün gazetecilere yapılıyor bu aslında.

‘Dayanışmanın sesi duvarları kırıp bize ulaştı’

Gazeteciler arasındaki dayanışmaya da özel dikkat çeken Kızılkaya şunları söyledi:

Gazetecilerin sesinin çok gür çıktığını söyleyebilirim. Ben içerideyken, hem ben, hem diğer gazeteci arkadaşlarım açısından, aldığım bilgiler o şekilde. O dayanışmanın, o birlikteliğin belki sayı az olabilir ama niteliğinin çok iyi olduğunu, o sesin çok gür çıktığını ve o sesin duvarları kırıp bize kadar ulaştığını da söyleyebilirim. Bu anlamda dayanışma gösteren herkes, belki görevlerini yaptılar ama, ben de onlara müteşekkirim. O ses emin olun herkese güç veriyor. Düşüncesinden dolayı haksız yere hapsedilenlere korkunç bir güç ve enerji veriyor. O anlamda herkesin, sizin gazeteniz Evrensel’in, Demokrasi’nin, Cumhuriyet’in BirGün’ün ve diğer muhalif demokratik sol basının bu konudaki çabası hakikaten takdire şayan.

Previous post
Gazeteci Nedim Türfent'e yine tahliye yok: 'Yaptığım haberlerin intikamı alınıyor'
Next post
Amine Demirtaş’ın katiline ‘iyi hal’ indirimi