Ana SayfaGüncelTEOG gitti, ‘Mahalli Yerleştirme’ geldi: ‘Asıl hedef öğrencileri en yakın İmam Hatip’e yerleştirmek’

TEOG gitti, ‘Mahalli Yerleştirme’ geldi: ‘Asıl hedef öğrencileri en yakın İmam Hatip’e yerleştirmek’

HABER MERKEZİ – TEOG’un yerine getirileceği açıklanan ve öğrencilerin adresine en yakın okula yerleştirilmesini öngören Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi’ne ilk eleştiri Eğitim Sen’den geldi. Eğitim Sen değişikliğin asıl hedefinin “öğrencileri evlerine en yakın İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirmek” olduğunu belirtti.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Yanlış bulduğunu” ifade etmesinin ardından kaldırılan Temel Eğitim’den Orta Öğretim’e Geçiş (TEOG) sınavının yerine gelecek sistem açıklandı.

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, TEOG yerine Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi’ni getirdiklerini açıkladı.


TEOG’un yerine getirilen yeni sistem açıklandı


Bakan Yılmaz’ın açıkladığı yeni sisteme göre öğrenciler liseye geçiş sırasında adreslerine en yakın okula yerleştirilecek. Sisteme göre öğrencilerin ancak yüzde 10’u ise Haziran ayında yapılacak sınavla “nitelikli okullara” yerleşebilecek.

Değişikliğe ilk eleştiri ve tepki ise Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası’ndan geldi.

Eğitim Sen resmi Twitter adresinden yaptığı açıklamada değişikliğin asıl amacının “öğrencileri evlerine en yakın İmam Hatip Lisesi’ne yerleştirmek” olduğunu belirtti.

Eğitim Sen değişikliğe dönük şu eleştirileri paylaştı:

MEB tarafından TEOG yerine getirilen yeni sistem, eğitimdeki eşitsizlikleri yoksul halk çocukları aleyhine arttıracaktır.

Adrese dayalı kayıt sistemi ile asıl hedef, öğrencileri evlerine en yakın İmam Hatip Lisesine yerleştirmektir.

TEOG yerine getirilen sistem öğrencilerin istediği okula gitme hakkını kısıtlamakta, öğrencilerin %95’ini mahallesine hapsetmektedir!

Öğrencilerin hangi liseye gideceğinin ‘kura yöntemi’ ile belirlenmesi, MEB’in getirdiği sistemden daha adil olacaktır!

MEB’in yeni ortaöğretime geçiş sistemi, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirmiştir! Öğrenciler yine ‘kobay’ olarak kullanılacaktır.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hakkında 'tutuklama' kararı vardı: Katalan lider Puigdemont için Belçika’da yasal süreç başladı
Sonraki Haber
‘Rant tehlikeden daha değerli oldu’: Betonlaşan İstanbul ve imara açılan deprem toplanma alanları