Ana SayfaGüncelTMMOB’dan AKM açıklaması: Proje ‘tek elden’ çıktı, hukuksal süreç dikkate alınmadı

TMMOB’dan AKM açıklaması: Proje ‘tek elden’ çıktı, hukuksal süreç dikkate alınmadı

HABER MERKEZİ – AKM’nin yıkılıp yerine yeni bir binanın yapılması kararına tepki gösteren Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, AKM’nin geleceğinin dün bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklandığını hatırlatarak, “Projenin ayrıntılarının kamuoyundan gizlendiğini ve dogmatik bir anlayışla gösteriye dönüştüğünü” söyledi. “AKM için hazırlanan projenin, sanatçıların kullanımına uygun olmadığını” söyleyen Mücella Yapıcı ise AKM projesi ile ilgili ‘hukuksal sürece’ dair bilgi verdi.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), İstanbul Taksim’de bulunan ve 2008 yılında ‘tadilat’ bahanesiyle kapatılan Atatürk Kültür Merkezi’nin (AKM) yıkılıp yerine yeni bir proje yapılması kararına tepki göstermek amacı ile bir basın toplantısı gerçekleştirdi.


Erdoğan yeni AKM projesini tanıttı: Mimarı Tabanlıoğlu, 2019’da tamamlanacak


TMMOB Büyükkent Şubesi’nde gerçekleşen toplantıya Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, Sanatçılar Girişimi’nden Orhan Aydın, Mimarlar Odası avukatlarından Can Atalay ile çok sayıda mimar katıldı.

“Proje direkt cumhurbaşkanı tarafından açıklandı, ayrıntılar halktan gizleniyor”

Toplantıda söz alan Mimarlar Odası Genel Başkanı Eyüp Muhcu, “AKM’nin yıkım sürecinin devletin en tepesindeki isim tarafından gerçekleştirildiğini” kaydederek, “Algı operasyonu ile AKM’nin yıkılması ve yerine yeni bina yapılması süreci başlamıştır” dedi.

AKM’nin geleceğinin Sütlüce’de gerçekleşen toplantıda bizzat Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklandığını dile getiren Muhcu, “projenin ayrıntılarının kamuoyundan gizlendiğini ve dogmatik bir anlayışla gösteriye dönüştüğünü” söyledi ve şöyle devam etti:

AKM’nin yıkımının meşrulaştırıldığı bir toplantıda bizzat Erdoğan tarafından kimi iftiraların dile getirildiğini görmekteyiz. Bu projenin hukuki, bilimsel tavrı olamayan ideolojik ve dogmatik talimatlarla restorasyon süreci sürdürülmüştür. Anıtsal yapı yıkıma terk edilmiştir. Yeni projenin AKM ile yakından ilgisi yoktur. Birinci grup yapının yıkılıp yerine aslına uygun olmayan bir proje uygulamak doğru bir şey değil.

“Ülkenin sanatçıları, mimarları, mühendisleri dahi terörist ilan edildi”

Muhcu’nun ardından konuşan Sanatçılar Girişimi Sözcüsü Orhan Aydın da “Erdoğan’ın ülkenin sanatçılarını, mimarlarını, mühendislerini dahi terörist addetmeye çalıştığını” kaydederek, şöyle konuştu:

Dün yapılan basın toplantısında Erdoğan, kültürü ve demokrasiyi savunan tüm sanatçıları terörist ilan etti. Bunu şiddetle reddediyorum. Bu ülkenin sanatsal yaratıcılarını, mimarlarını, mühendislerini, ressamlarını, heykeltıraşlarını hiç kimsenin terörist ilan etmeye gücü yetmez ve haddi değildir. Bu insanları terörist ilan etmek bu ülke halkına yalan söylemektir. Bunu şiddetle reddediyorum. AKM, Koruma Kurulu’nun kararları çerçevesinde hayata katılmalıdır. Hiçbir zorbanın AKM’yi yıkmaya hakkı yoktur.

“AKM için hazırlanan yeni proje sanatçıların kullanımına uygun değil”

Mimarlar Odası’ndan Mücella Yapıcı da AKM sürecine dair bilgilendirme yaparak, AKM için hazırlanan projenin, sanatçıların kullanımına uygun olmadığını söyledi.

Yapıcı, bu projenin iptali için dava açtıklarını da hatırlattı.

AKM’nin korunmasına dair Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Mimarlar Odası arasında bir protokol imzaladıklarını söyleyen Yapıcı, bu protokole uyulmadığını belirtti.

Sonrasında sanatçılar ve Mimarlar Odası olarak suç duyurusunda bulunduklarını söyleyen Yapıcı, “Kurula AKM’nin polis karakolu yapılması durumunu sorduğumuzda da bize, ‘Bizden de izin almadılar’ yanıtı verdiler” dedi.




Önceki Haber
5 ülke satıyor, Ortadoğu silahlanıyor: Türkiye en çok silah ithal eden beşinci ülke
Sonraki Haber
Ekim Devrimi’nin 100. yılı