Ana SayfaGüncelTürkiye son bir yılda Afrin’e 576 kez saldırı düzenledi

Türkiye son bir yılda Afrin’e 576 kez saldırı düzenledi

HABER MERKEZİ – Erdoğan’ın son olarak “Temizlememiz gerekiyor” diyerek operasyon düzenleneceği mesajı verdiği Afrin’e Türkiye sadece 2017 yılında tam 576 kez saldırı düzenledi, bölgede 70’in üzerinde ‘keşif uçuşu’ yaptı. Yerel kaynaklar Türkiye’nin hala Afrin sınırına yığınak yaptığını, keşif ve savaş uçakları ile bölgede gezdiğini bildiriyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) 13 Ekim’de Suriye sınırını geçerek askeri sevkiyatın ardından İdlib’e girmişti.

Her ne kadar Türkiye’nin “Gerginliği Azaltma Kontrol Gücü” olarak bölgede bulunduğu belirtilse de Ankara’nın asıl amacının “Afrin’e müdahale” olduğu belirtiliyordu.

Daha önce defalarca Afrin’e müdahale sinyali veren AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son iki haftadır yaptığı açıklamalarda açık açık Afrin’e operasyon düzenleneceğini duyurması da bu amacı doğruluyor.

Rusya ile İdlib konusunda yapılan anlaşmanın Afrin’i de kapsadığını söyleyen Erdoğan, 17 Kasım’da “Afrin’i PYD ve YPG’den temizlememiz gerekiyor. Oradaki gözleme noktalarında biz hakim unsur olarak bulunacağız, buna mecburuz” derken, bir gün sonra yani 18 Kasım’da ise “Suriye’de İdlib operasyonunu tamamlayacağız, Afrin’i de kurtaracağız” açıklamasında bulundu.

Afrin sınırına yığınak

Erdoğan’ın mesajları bu yönlüyken Rojava’daki yerel kaynaklar kentin sınırına konuşlanan Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) yığınağa devam ettiğini, yine keşif ve savaş uçakları ile Afrin bölgesinde gezdiğini bildiriyor.

Bölgeden yayın yapan Hawar Haber Ajansı’na göre (ANHA) Afrin sınırında bulunan, El Nusra ve Feylek El Şam’ın hakimiyetindeki İdlib’e bağlı Atme kasabasının etrafındaki Türkiye’ye bağlı güçlere cephane sevkiyatı yapıldı.

Ajans, yapılan askeri sevkiyatın Afrin’in Cindires ilçesi karşısındaki Bükülmez Karakolu’na ve sınırdaki askeri noktalara dağıtıldığını bildirdi.

Son bir yılda 576 saldırı

Peki, Türkiye etrafına askeri yığınak yaptığı ve operasyon ile tehdit ettiği Afrin’e bugüne dek kaç kez saldırdı?

Yine ANHA’nın verilerine göre Türkiye, 2017 yılının başından beri havan ve doçkalarla tam 576 defa Afrin’e saldırı düzenledi.

Bu saldırılarda aralarında 14 yaşında bir çocuğun da bulunduğu 12 sivil yaşamını yitirdi, 21 sivil yaralandı.

Ayrıca son bir yılda Türkiye’ye ait keşif uçakları 66 defa, helikopterler ise 6 kere bölge üzerinde uçtu.

Afrin yönetimi ne diyor?

Erdoğan’ın tehditleri ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hamleleri sürerken Afrin cephesi ise temkinli ve olası bir operasyona karşı hazırlıklı olduğunu belirtiyor.

Demokratik Kuzey Suriye Kurucu Meclisi Yürütme Konseyi Eş Başkanı Foza Yusuf, “Direnişle bu süreci karşılayacağımızı herkese belirtiyoruz. Afrin İdlib değil, çok farklı bir sürecin olacağını düşünüyorum. Halklarımız da güçlerimiz de bunu hazırlıklı. Topyekün bir direniş gelişir” demişti.


Türkiye’ye uyarı: ‘Afrin İdlib değil, operasyonun sonuçları ağır olur’