Ana SayfaGüncelYüksekdağ’ın davalarına ‘yetkisizlik’ kararı

Yüksekdağ’ın davalarına ‘yetkisizlik’ kararı

HABER MERKEZİ – 13 aydır tutuklu olan, HDP’nin eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ hakkında, “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla Diyarbakır’da açılan iki dava dosyası, ‘yetkisizlik’ kararı verilerek Ankara’ya gönderildi.

Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesi, tutuklu HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ hakkında hazırlanan iki iddianameyi kabul etti, dosyalar üzerinde “yetki” incelemesi yaptı.

13 ay önce tutuklanmasının akabinde milletvekilliği ve parti üyeliği Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından düşürülen Yüksekdağ ile ilgili dosyalar hakkında ‘yetkisizlik’ kararı veren mahkeme, Yüksekdağ’ın iddianamedeki eylemlerden yargılamasının yapılması için dosyanın yetkili ve görevli nöbetçi Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilmesini kararlaştırdı.


Yüksekdağ: Yeni bir tarih yazılıyor, unutmamalıyız


Mahkemenin kararında, “CMK’nin 161/9 maddesi uyarınca suç işlediği ileri sürülen Yüksekdağ hakkında kovuşturma yapma yetkisinin Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’ne ait olduğu” gerekçe gösterildi.

İddianamede, Yüksekdağ hakkında “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan iki ayrı davada 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve mahkumiyeti halinde Türk Ceza Kanunu’nun ilgili maddesinde öngörülen hak yoksunluklarına hükmedilmesine karar verilmesi isteniyor.

Birinci ve ikinci duruşmada ne olmuştu?

4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanan ve milletvekilliği ile HDP üyeliği düşürülen Figen Yüksekdağ, tutuklu bulunduğu davada ilk kez 4 Temmuz 2017’de hakim karşısına çıkmıştı.

SEBGİS (Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi) ile savunma yapmayı reddeden Yüksekdağ, Ankara 16. Ceza Mahkemesi’ndeki duruşma bizzat katılmayı talep etmiş ve durulmaya katılmıştı.

Savunmasında yargılamanın HDP’ye dönük “siyasi bir taarruz olduğunu” belirten Yüksekdağ, “100 yıl ceza isteniyor. Emin olun birkaç ömrüm daha olsa aynı şeyleri yeniden yaparım yeter ki bir asra değecek bir davamız olsun. Bizim bir asra değecek davamız var o da barıştır” ifadelerini kullanmıştı.

Mahkeme, Yüksekdağ’ın tutukluluk halinin devamına karar vererek davayı 18 Eylül’e ertelemişti.

18 Eylül’de ise Yüksekdağ, 11 aydır tutuklu yargılandığı davanın ikinci duruşmasına 20 kişilik bir salon verilmesini protesto etmek amacıyla mahkemeye katılmamıştı.

Yüksekdağ’ın duruşmadan vareste tutulma talebi yoksa “zorla getirilme” kararı çıkarılacağının bildirilmesine karar veren mahkeme, duruşmayı 6 Aralık’a ertelemişti.