Ana SayfaGüncel🎼 | Sokak müzisyenleri yolda: Farklı dillerden şarkılar ve kültürler buluşuyor

🎼 | Sokak müzisyenleri yolda: Farklı dillerden şarkılar ve kültürler buluşuyor

HABER MERKEZİ – Sokak müzisyenlerinin oluşturduğu gruplar, farklı dillerdeki şarkıları farklı kültürlerle buluşturmak için yola çıktı. ‘Yoldayız Müzik’ grubunun üyelerinden Mazlum Yerlikaya, farklı dillerde söyledikleri şarkılar nedeniyle polis ve zabıtalar tarafından baskı gördüklerini ve bu baskının OHAL ile birlikte arttığını kaydetti.

İstanbul ve Mersin’de sokak müziği yapan müzisyenlerin oluşturduğu Kolan, Waweyli ve Bager isimli müzik grupları farklı dillerden şarkıları farklı kültürlerle buluşturmak için bir araya geldi.

Kendilerine ‘Yoldayız Müzik’ adını veren grubun bu adı seçmesinin sebebi sokaklarda sık sık karşılaştıkları yasaklar.

Şehir şehir gezerek müzik yapan grup, 4 gün önce Mersin’de sokakları şarkılarıyla neşelendirdi.

Grup, bugün otostopla İzmir’e doğru yola koyulacak ve son durağı ise İstanbul olacak.

‘Müziği sınıflardan kurtarmak gerek’

MA’ya konuşan grup üyelerinden Mazlum Yerlikaya, sokak müziğinin alternatif bir müzik olduğunu ve bunu yaşatmak için böyle bir yol izlediklerini ifade etti.

Sokakta her dilde söyledikleri şarkılar nedeniyle sıkıntılar yaşadıklarını söyleyen Yerlikaya, “OHAL süreci ile getirilen yasaklardan kaynaklı polis ve zabıtalarla sorunlar yaşamaktayız. Çünkü polis ve zabıtalar devlet mantığı ile yaklaştıkları için bazı müzikler de kabul görmemekte” dedi.

OHAL süreci birlikte birçok sokak müzisyeninin gözaltına alınıp şiddete maruz kaldığını belirten Yerlikaya bunlara rağmen müziklerini yapmaya devam edeceklerini dile getirdi.

Yerlikaya müziğin dört duvar arasına sıkışmasını kabul etmediklerini belirterek müziği sınıflardan kurtarmak gerektiğini vurguladı.

‘Kürtçe şarkılar nedeniyle gözaltına alınıyoruz’

Seslendirdikleri Kürtçe şarkılar gerekçe gösterilerek gözaltına alındıklarını anlatan Yerlikaya, “Şarkılar politik diye gözaltına alınıyoruz ama şarkıların hepsi aşk şarkılarıdır. Elbette ülkede var olan bu anlayışı yıkmak gerekir. Korkmadan daha fazla Kürtçe söylenmeli ve tüm sokaklara bunu yaymalıyız” diye konuştu.

‘OHAL ve sanat birbirine ters orantılı’

Grup üyelerinden Barış Arun, başlattıkları turu otostop çekerek ve yürüyerek tamamlayacaklarını söyledi.

Arun da OHAL’in sanat üzerindeki olumsuz etkisine dikkat çekerek şunları söyledi:

OHAL ve sanat birbirine ters orantılı. Müzik özgür alan isterken, OHAL o alanı sınırlandırıyor. OHAL ile birlikte polisten bekçiye kadar herkes sokakta kendine göre bir kural koyuyor. Bütün engellemelere ve baskılara rağmen müziğimizi yapmaya devam ediyoruz.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Ekonomide 'güvensizlik girdabı'nın nedeni yalnızca ekonomik tercihler mi?
Sonraki Haber
Şebnem Korur Fincancı: Düşük olan adalet duygusu sıfırlandı, toplumda bir çaresizlik var