Ana SayfaGüncel15 Temmuz’da sokağa çıkanlar KHK’yi ‘arkasına aldı’: Güvence altındayız, yine sokağa çıkarız

15 Temmuz’da sokağa çıkanlar KHK’yi ‘arkasına aldı’: Güvence altındayız, yine sokağa çıkarız

HABER MERKEZİ – ‘İç savaş maddesi’ olarak değerlendirilen 696 sayılı KHK’nin ‘cezasızlığı’ getiren maddesine yönelik tepkiler için 15 Temmuz’da sokağa çıkanlar “Sizin hezeyanlarınız bizi korkutamaz” sözleriyle karşılık verdi. 15 Temmuz Derneği tarafından yapılan açıklamada “Biz vatan için ölmekten korkmuyoruz ki tehditlerinizden korkalım” denildi.

696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile getirilen ‘cezasızlık’ düzenlemesine 15 Temmuz’da sokağa çıkanlardan ‘tam destek’ geldi.

’15 Temmuz’ isimli dernek, ‘darbe girişimi ve devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması’ için hareket eden sivillere yargı zırhı veren KHK’yi desteklediklerini belirtirken, ‘sokağa çıkma’ sinyali verdi.

Konu hakkında açıklama yapan dernek, uçu açık ifadelerin bulunduğu KHK’nin sadece 15-16 Temmuz’u kapsadığını savundu.

“KHK ile güvence altına alındık” diyen derneğin açıklaması şöyle:

15 Temmuz destanının her bir kahramanı söz konusu KHK ile güvence altına alınmıştır. Yapılan düzenlemeyi sonuna kadar destekliyoruz. Bununla birlikte şu hususun çok net bir şekilde anlaşılmasını isteriz: 15 Temmuz gecesi alçak darbe girişimini engellemek için canlarımızı ortaya koyarak sokağa çıktık. Vatanımızda gözü olan tüm hainler bilsin ki siz devletimizi ele geçirmek için işgale kalkarsanız biz de hiç tereddütsüz yine sizin karşınızda oluruz. Sizin hezeyanlarınız bizi korkutamaz. Biz vatan için ölmekten korkmuyoruz ki tehditlerinizden korkalım.

KHK’nin 121. maddesi

KHK’nin “15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldıran” maddesi, ucu açık ifadeler dolayısıyla eleştiriliyor.

Söz konusu 121. maddenin tamamı şöyle:

Resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın 15/7/2016 tarihinde gerçekleştirilen darbe teşebbüsü ve terör eylemleri ile bunların devamı niteliğindeki eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişiler hakkında da birinci fıkra hükümleri uygulanır.

Siyasetçiler, hukukçular ve tarihçiler, 15 Temmuz darbe girişimi ve sonrasındaki eylemlere müdahale eden sivillerin cezai sorumluluğunu kaldıran maddeyi, “iç savaş maddesi” olarak değerlendiriyor.

Yapılan eleştirilerde maddenin “iktidar eliyle sivil silahlı çete kurma maddesi” olduğu, madde ile “cezadan muafiyetin getirildiği” ve böylece “yeni Teşkilat-ı Mahsusa’nın kurulduğu” belirtiliyor.

Hükümet ise tepki çeken maddenin ‘düzeltilmeyeceğini’ söylüyor. Öyle ki konuya dair son açıklamayı yapan Başbakan Binali Yıldırım, “Hiçbir düzeltme yapılmayacak, dilinde falan da bir sorun yok” diyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Savcıdan Semih Özakça'nın beraatine itiraz: 'Açlık grevi örgüte yardım'
Sonraki Haber
İlkokul kitabına göre kız çocuklarını okutmamak 'düşünce özgürlüğü'